Tencent, som med en børsverdi på 650 milliarder dollar er Asias mest verdifulle selskap, har vært gjennom en tøff periode. Aksjekursen falt med over 20 prosent fra i vinter til august. Etter en foreløpig bunn på sensommeren har kursen pekt opp noen uker.

Nå fortsetter presset mot selskapet og kinesiske teknologiselskaper med uforminsket styrke.

Strammer grepet

Ledelsen av Tencent og andre kinesiske selskaper som dominerer på det lokale dataspillmarkedet ble kalt inn på teppet for samtaler tidligere denne uken. I slutten av august kom det et regelrett forbud for barn og unge kan å spille dataspill på ukedager.

«Myndighetene har pålagt selskapene og spillplattformene å holde et stramt grep på innholdet i dataspill. De ble bedt om å avslutte det enorme profittjaget», skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua i et referat fra møtet.

Listen over krav fra kinesiske myndigheter er lang. Spillselskapene er bedt om å fjerne voldelig innhold, men også unngå «pengedyrkelse» og «feminitet og homofil kjærlighet» i spill, ifølge Xinhua og South China Morning Post.

Dette kommer etter pålegg i forrige uke om at menn med «feminin stil og avvikende estetikk» ikke er ønsket på kinesisk tv.

Spillselskapene ble oppfordret til å «støtte utviklingen av landets unge» ifølge referat fra møtet.

– Det kommer fra alle hold

Tencents spilldivisjon hadde en omsetningsvekst på 12 prosent i siste kvartal. Selskapet er verdens største dataspillselskap og står for rundt 40 prosent av omsetningen fra det kinesiske markedet, ifølge det kinesiske konkurransetilsynet.

Nå får Kinas unge bare spille tre timer i uken. Her er årsakene – og konsekvensene
Kina har nå innført sine hittil strengeste gaming-regler, som innebærer at unge kun får spille tre timer i løpet av en vanlig uke. Bloombergs Ping Roma forklarer hva som ligger bak restriksjonene. – Det er en del av Beijings månedslange kampanje for å kontrollere store tech-selskaper.
01:53
Publisert:

Tencent advarte investorer under resultatfremleggelsen i august om at det vil komme nye restriksjoner og reguleringer for teknologisektoren fra kinesiske myndigheter.

– Det kommer fra alle hold, sa Tencent-direktør Martin Lau om de nye reguleringene fra kontrollorganer i Kina.

NetEase, som også er børsnotert ved den amerikanske Nasdaq-børsen med en børsverdi på over 60 milliarder dollar, falt med over fem prosent på onsdag. Det fortsetter ved Hongkong-børsen på torsdag morgen med en nedgang på nesten syv prosent.

Tencent er markedsleder innenfor spill, men har også flere ben å stå på, falt med tre prosent i USA og startet handelsdagen i Asia med et tilsvarende fall.

Nasdaq Golden Dragon China Index, hvor kinesiske selskapet ved den amerikanske Nasdaq-børsen inngår, falt med 3,4 prosent på onsdag. På seks måneder har indeksen falt med 33,3 prosent.

– All grunn til å være forsiktig

President Xi Jinping forsøker å forklare de mange restriksjonene som er rettet mot teknologi- og oppstartsselskaper er en del av en kampanje for å få en mer rettferdig fordelingspolitikk. Uttrykket «felles velstand» er blitt høstens nye motebegrep i Kina.

Den amerikanske finansinstitusjonen JP Morgen kommer med advarsler. De anbefaler investorer om å unngå kinesiske aksjer og sitte på sidelinjen inntil videre.

– Det er all grunn til å være forsiktige. Kina har gjort det klart at de fortsatt ønsker utenlandsk kapital, men det skal skje på deres premisser og de vil ha det på egne børser, sier JP Morgans analysesjef Joyce Chang til CNBC.

Alibaba-kursen lå på 317 dollar i oktober i fjor – like før datterselskapet Ant Group planla verdens største børsnotering. Denne ble stanset av kinesiske myndigheter dager før emisjonen skulle starte. Nå ligger Alibaba-kursen på 170 dollar.

«Den kinesiske staten beordrer selskaper hvordan de skal utvikle algoritmer, de slår hardt ned på sosiale mediekontorer som legger ut finansiell informasjon, spesifiserer hvor mange timer barn får med dataspill og anvender diffuse sikkerhetsreguleringer når på handel og teknologi», skriver investeringsdirektør Michael K. Farr og Dan Muhaffee ved Center for the Study of the Presidency and Congress i et innlegg på CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.