Det satses på sikkerhet og modernisering når den kinesiske frihandelsregionen Tianjin nå vil integreres i verdenshandelen etter de dødelige eksplosjonene i 2015.

Frihandelssonen i Tianjin nordøst i Kina er en av elleve frihandelssoner som myndighetene har opprettet. Tianjin ble påført et enormt tilbakeslag da et lagerområde i Binhai-bydelen ble rammet av en rekke eksplosjoner 12. august 2015. 173 personer mistet livet og nærmere 800 ble skadd, ifølge tall fra myndighetene.

Eksplosjonene var synlige langt unna, med svære ildkuler og røyksøyler og ble registrert som et jordskjelv med styrke på 2,9. Eksplosjonene og brannene varte i tre døgn, og tusener av mennesker ble evakuert på grunn av giftig luft.

15 års fengsel

Ulykken skyldtes en konteiner som var blitt overopphetet og som inneholdt tørr nitrocellulose. Konteineren sto på et lager tilhørende et selskap som spesialiserte seg på oppbevaring av farlige materialer.

Det var også lagret rundt 700 tonn dødelig natriumcyanid der.

Yang Dongliang, tidligere leder for arbeidssikkerhet, fikk sparken etter de voldsomme eksplosjonene i Tianjin. Han ble tiltalt for å ha mottatt bestikkelser over et tidsrom fra 2002 til 2015 på til sammen 37 millioner kroner.

Dongliang ble 22. februar i år dømt til 15 års fengsel, skriver South China Morning Post og Shanghai Daily.

Strengere regelverk

For å unngå ytterligere tilbakeslag har nå myndighetene fokusert på arbeidssikkerhet og modernisering. Sikkerhetsregelverket er blitt gjennomgått og forbedret, etter at president Xi Jinping tok til orde for at myndighetene måtte ta lærdom av saken.

Miljøvernorganisasjoner har kritisert myndighetene for treghet i opprydningsarbeidet, og for ikke å ha innført strenge nok reguleringer.

Men myndighetene er uenige.

– Etter eksplosjonene som startet 12. august 2015 har vi styrket forebyggende tiltak i hele Tianjin, sier frihandelssonens direktør Xiao Sheng til DPA.

Framtidshåp

Etter gjenoppbyggingen av havneområdet tiltrekker byen seg nå oppmerksomhet rundt en milliardsatsing som skal bedre forbindelsene mellom Kina og markeder i Asia, Afrika og Europa.

Tianjin er tenkt å være utgangspunktet for utvikling av et megaby-område som kalles Jing-Jin-Ji. Det blir to ganger så stort som Sør-Korea og vil inkludere Beijing, Tianjin og Hebei-provinsen.

– Myndigheter ønsker mindre tungindustri som kull- og stålverk, og vil ha mer forskning, utvikling og teknologi. Frihandelssoner kan bidra til en slik overgang, sier visedirektør Zou Wei ved Wuhan-universitetet til det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Kinas økonomi og veien videre er ventet å bli et av hovedtemaene under det årlige møtet i Kinas nasjonale folkekongress i neste måned.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.