USAs president Donald J. Trump kjører en politikk hvor amerikanske interesser kommer først. Både under valgkampen og etter han ble innsatt som president har han lovet at «USA skal vinne».

Kinas president Xi Jinping frontet globalisering og samarbeid da han åpnet «One Belt, One Road»-konferansen (OBOR) i Beijing på mandag morgen med representanter fra over 50 land til stede. 68 land er en del av OBOR-initiativet.

– Kina vil forsøke å skape vinn-vinn-partnerskap for andre land som deltar i dette initiativet. Dette gjøres for å fremme vekst–både i våre respektive regioner og globalt, sa den kinesiske presidenten.

Kritiserte proteksjonisme

Statsledere fra rundt 30 land deltar på «Belt and Road»-konferansen i Kina denne uken–sammen med FNs generalsekretær og lederne for Verdensbanken og IMG. Store deler av den kinesiske ledelsen deltar.

Russlands president Vladimir Putin landet i Beijing i helgen. 

Mens han ventet på å møte sin kinesiske kollega, satte han seg ned ved pianoet i representasjonsboligen og spilte to klassiske melodier fra sin egen barndom under Sovjetunionen.

USA deltar ikke i initiativet, men har sendt en liten delegasjon som deltar som observatører. Kinesiske medier karakteriserer konferansen som begynnelsen på en «ny verdensorden».

Putin nevnte ikke USA eller Trump direkte under talen, men kritiserte krefter som søker proteksjonisme.

– Proteksjonisme er i ferd med å bli den nye normen. Tankene om åpenhet og frihandel blir stadig oftere avvist, selv av land som inntil nylig fremmet dette, sa Putin.

Håper på global vekst

Kinas president sa under åpningen av konferansen at de vil stille opp med ytterligere 880 milliarder yuan (1050 milliarder kroner) til «Belt and Road»-initiativet. I dette beløpet ligger lån, direkte støtte, bistand og andre typer finansiering.

Det kommer i tillegg til over 400 milliarder kroner som er blitt lovet i Pakistan, 110 milliarder kroner i Sri Lanka og minst 200 milliarder kroner i Myanmar.

Det Internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken er på plass i Beijing og deltar under konferansen.

– I det lange løp kan Kinas store løft bidra til å øke den globale handelen, investeringer og økonomisk samarbeid. Ved å spre investeringene og kunnskap bredt vil veksten bli sterkere, mer bærekraftig og inkluderende, sa IMFs toppsjef Christine Lagarde.

Kina har også gått i bresjen for Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), som skal finansiere infrastrukturprosjekter i Asia. USA og Japan er ikke medlemmer av AIIB. Norge er blant de 57 medlemslandene med en 0,56 prosent andel.

– Døren er åpen. Alle land er velkomne, sier direktør Jin Liqun til CNN.

Bortkastede ressurser?

Det mangler ikke på advarsler. Mange frykter at dette er et forsøk fra Kina på å få kontroll over land som har behov for infrastruktur og investeringer, men som har svake politiske institusjoner og hvor det er utbredt korrupsjon.

Mange av landene ligger langs den historiske Silkeveien, som var en viktig handelsvei fra Europa til Det fjerne østen frem til 1600-tallet.

«Xi Jinpings Silkevei trues av enveistrafikk», skriver Jörg Wuttke, som leder EUs handelsforening i Kina i et innlegg i Financial Times.

Han viser til Kinas historie under Tang-dynastiet for over 1000 år tilbake da Kinas sto for nesten 60 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt.

«Vil konferansen som finner sted nå, om fem eller ti år bli husket som et skritt videre i globaliseringen av den kinesiske økonomien eller som en stor, hvit elefant som etterlot seg enormt med bortkastede ressurser som ble strødd langs veien», spør Wuttke.

Han mener at kinesiske selskaper utnytter initiativet.

«Det er i økende grad blitt kapret av kinesiske selskaper. De har brukt det som en unnskyldning for å unngå kapitalkontroll, ved å smugle penger ut av landet ved å skjule det som internasjonale investeringer og nye partnerskap», skriver lederen for EUs handelsforening i Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Britisk oppfinner flyr som «Iron man»
Den britiske oppfinneren Richard Browning har funnet opp en spesiell drakt med jetmotorer som gjør det mulig å fly. Oppfinneren, som har fått kallenavnet Iron Man etter den flygende tegneseriefiguren, viste frem drakten under Tech Cube Fair i Berlin.
00:52
Publisert: