Boao Forum er blitt en av de største og viktigste konferansene i Asia og sammenlignes med World Economic Forum i Davos. Da president Xi Jinping sist holdt et innlegg i 2015. Da lovte han å la kinesiske selskaper få investere mer i utlandet. Det førte til en halsbrekkende investeringsfest fra noen av Kinas største privateide selskaper.

– Hører ikke hjemme noe sted

Da Xi gikk på talerstolen på tirsdag morgen i Boao på den tropiske øyen Hainan i Sør-Kinahavet var det med store forventninger fra de vel 2000 tilhørerne – i hovedsak næringslivstopper fra Kina og Asia.

Kina er midt inne i en alvorlig handelskonflikt med USA og det er frykt for at denne kan forverre seg – og ramme verdensøkonomien. Han har tidligere kritisert proteksjonisme som en trussel for den globale økonomiske veksten.

– Den kinesiske døren åpnes opp og vil ikke lukkes. Vi vil åpne den bredere, sa Xi til applaus fra tilhørerne.

Det er nesten 40 år siden Kina startet å åpne grensene til utlandet etter å ha vært isolert siden revolusjonen i 1949. Xi er en varm forsvarer for globalisering – men med «kinesiske karakteristikker».

– En kald krig-mentalitet, og troen på at noen vil vinne og noen vil tape, hører ikke hjemme noe sted, advarte den kinesiske presidenten.

Det var liten tvil om at denne kritikken var rettet mot USA og president Donald Trump.

Vil redusere handelsoverskudd

Det var forventninger om at Xi ville forsøke å komme Trump møte og dermed unngå en ødeleggende handelskrig mellom verdens to største økonomiske stormakter.

Han gjentok løftet om å åpne den kinesiske finanssektoren, blant annet forsikringsindustrien.

– Kina vil foreta en betydelig reduksjon i importtollen på biler og andre produkter. Vi ønsker å redusere overskuddet i handelen og importere mer. Kina har ikke behov for et overskudd, sa Xi, som også lovte å åpne shipping.

Han gjentok tidligere kritikk av handelspartnere som har satt begrensninger på eksport av blant annet avansert teknologi til Kina.

– Vi håper det blir slutt på denne typen begrensninger på vanlig teknologi og at restriksjonene fjernes. Vi oppfordrer til samarbeid og kompetanseutveksling. Utenlandske selskaper vil få sine opphavsrettigheter beskyttet, sa Xi.

De asiatiske aksjemarkedene har reagert positivt på Xis tale og det er en bred oppgang ved lunsjtider.(Vilkår)

-Du har alle disse metallene i disse multivitaminene du tar hver morgen, sier Sidney Aluani som har ledet ekstern undersøkelse for Hydro om det har vært utslipp i Brasil
00:43
Publisert: