Alibabas grunnlegger Jack Ma var i mange år kanskje den største kjendisen Kina har hatt – med unntak av landsfader Mao Zedong og et knippe kommunisttopper. Nå er Ma nesten å regne som en landsfiende og nesten ikke blitt sett offentlig siden i fjor høst.

Kjendiskultur

President Xi Jinping har konsentrert makten hos seg selv. All direkte opposisjon i kommunistpartiet ble fjernet da han overtok som Kinas president og inntok de viktigste postene i kommunistpartiet og det kinesiske maktapparatet for åtte år siden.

De siste månedene har det pågått en utrenskning av personer som har hatt makt og innflytelse i det kinesiske samfunnet via selskaper og institusjoner de har ledet. Nå har turen kommet til a-listen av skuespillere, kjendiser og andre influensere.

Før helgen ble skuespilleren Zheng Shuang ilagt bøter på 299 millioner yuan (402 millioner kroner) for skatteunndragelser.

I 2019 skal hun ha skjult inntekter på 250 millioner kroner. Hun skal blant annet ha fått et honorar på 160 millioner yuan fra en statseid tv-kanal for å ha deltatt i et populært tv-program. Det skal også ha vært skjulte såkalte «yin og yang»-avtaler.

«Jeg angrer veldig og er skyldig», skriver hun i en kort kommentar på sosiale medier i Kina.

Ensom generasjon

Ifølge Global Times har det blitt nedlagt et regelrett forbud mot å vise filmer eller tv-serier hvor Zheng Shuang har hatt roller. På det sosiale nettverksstedet Weibo, som er en kinesisk Twitter-variant, er nesten alle innlegg og referanser til 30-åringen fjernet i helgen.

– Denne virkelige ensomme generasjon de finner online-vennskap på denne måten med kjendiser. Det har bidratt til hva som skjer nå, sier direktør Mark Tanner hos markedsanalyseselskapet China Skinny til New York Times.

Skuespillerne Zhao Wei og Zhang Zhehan er også fjernet fra kinesiske internettjenester i løpet av helgen. Skuespillerforeningen Association of Performing Arts har oppfordret til en boikott av Zhang, noe som har ført til at merkenavnene Coca-Cola og Maybelline har kuttet båndene.

En kilde sier til Radio Free Asia at Zhao har hatt forbindelser til Jack Ma og Alibaba, og at dette kan være noe av årsaken til at hun er fjernet fra internett i Kina.

Vil fjerne nettkaos

Den kinesiske cyberspace-administrasjonen, som overvåker alt av aktiviteter på internett i Kina, har beordret lokale tjenester om å fjerne alle lister som rangerer kjendiser.

I en uttalelse sier Central Commission for Discipline Inspection at de vil «fjerne kaos i nettkulturen».

– Jeg tror problemene i Kina og i utlandet er de samme – teknologien har løpt fra utviklingen. Lovverket holder ikke tritt med endringene. Fanklubbene på internett er en ny teknologi og et lite monster som er skapt av sosiale medier, sier blogger og magasinutgiver Hung Huang til New York Times.

Lokale produksjons- og underholdningsselskaper har falt kraftig ved kinesiske børser de siste ukene. Dette er en reversering fra kort tid siden, da influensere og fanklubber på internett ble dratt frem av statlige medier for sin «positive energi».

Den kinesiske strømmetjenesten Iqiyi har kansellert høstens sesong av en idol-konkurranse etter pålegg fra myndighetene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.