For ni år siden grunnla Lei Jun smarttelefonselskapet Xiaomi i Kina. Selskapet fikk på kort tid kultstatus med avanserte telefoner til priser som lå langt under hva Apple og Samsung hadde, og Xiaomi har tatt markedsandeler i Kina, India og Indonesia.

Lei Jun har fremstått som en kinesisk utgave av Apple-grunnleggeren Steve Jobs.

Investorer tar gevinst

For ett år siden mente mange analytikere at Xiaomi ville bli verdt 120 milliarder dollar etter børsnoteringen. Tidspunktet for emisjonen i fjor sommer kom på et dårlig tidspunkt og den ble karakterisert som «tidenes flopp» i Hongkong.

Verdien på selskapet har falt med 54 prosent på seks måneder og ligger nå rundt 30 milliarder dollar. Et par uker inn i det nye året er aksjekursen 20 prosent lavere. Børsverdier tilsvarende 275 milliarder kroner har forsvunnet.

Grunnlegger og storaksjonær Lei Jun lover i en børsmelding at han ikke kommer til å selge aksjer.

«Dette er frivillig fra min side, men jeg gjør dette for å vise at jeg har tro på selskapet på lang sikt», skriver han.

Finansdirektør Chew Shou Zi lover å ikke selge så mye som én aksje de neste 365 dagene.

Et fond som er kontrollert av den russiske milliardæren Yuri Milner, som var blant selskapets første investorer, har kvittet seg med flere millioner aksjer. Denne uken forsøkte en annen investor å selge 231 millioner b-aksjer for over to milliarder kroner.

Enkelte ansatte som fikk tildelt aksjer kan selge etter seks måneder. Dette er en av årsakene.

Venter på 5G-vår

Xiaomi kapret 13 prosent av det kinesiske smarttelefonmarkedet i fjorårets tre første måneder. Det lokale markedet har stagnert og falt sannsynligvis i siste kvartal. Xiaomi har satset på en håndfull nøkkelmarkeder, blant annet India, Indonesia og Brasil.

I Indonesia har Xiaomi på ett år gått fra å ha en markedsandel på tre prosent til 25 prosent, ifølge analyseselskapet IDC. Samsung var markedsleder med 27 prosent etter tredje kvartal i det sørøstasiatiske landet.

Fortsatt kommer over 70 prosent av Xiaomis omsetning fra det kinesiske markedet. En tilsvarende andel kommer fra salg av smarttelefoner. Dette er en farlig cocktail om dagen. Kinesiske forbrukere strammer beltet og mange beholder eksisterende smarttelefoner lengre.

Det er ikke første gang Xiaomi har hatt problemer i sin korte levetid. I 2014 fikk de uventet konkurranse fra andre kinesiske smarttelefonprodusenter som tok markedsandeler.

Xiaomi planlegger å investere over 12 milliarder kroner i kunstig intelligens og tingenes internett (IOT) de neste fem årene. Dette skal skape en plattform for 5G-teknologien, som så smått blir rullet ut fra i år av.

– 5G vil gi en ny vår for smarttelefonindustrien. Det vil ta to-tre år før vi ser stor kommersialisering av 5G-nettverk. Dette vil føre til en ny etterspørselsbølge for nye smarttelefoner, sa Lei Jun.

Ser oppside

Nomura Securities har foretatt en grundig analyse av Xiaomi, hvor de kommer med en kjøpsanbefaling med en oppside i kursen på over 30 prosent fra dagens nivå.

«Smarttelefoner er viktig, men vi ser ikke på Xiaomi som en smarttelefonprodusent. Xiaomi er en internettplattform. De har ikke tatt ut alle mulighetene de har», skriver Nomura, og viser til at Xiaomi er markedsleder i Kina innenfor tingenes internett-marked (IOT) med Mi Home.

Årsaken til at en av Asias mest innflytelsesrike finansinstitusjoner har tro på selskapet er forretningsmodellen hvor de samarbeider med leverandører som får tilgang til kundebase og det digitale økosystemet.

Dette gjør at de selger alt fra smarttelefoner og treningsarmbånd, til røykvarslere og sikkerhetssystemer som er koblet sammen til Mi Home.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Student Synne Håland (23): – Jeg skulle ikke ha barn. Sa jeg …
Nordmenn venter lenger med å få barn. Ekspert ser tegn til en ny type usikkerhet.
02:25
Publisert: