Kryptovalutaen bitcoin har opplevd en renessanse i år. Fra februar til mars ble kursen mer enn halvert og lå på under 4000 dollar da Verdens helseorganisasjon erklærte koronapandemien. På knappe ni måneder er kursen nesten femdoblet til 19.200 dollar natt til tirsdag.

Det er over tre år siden det siste større rallyet for bitcoin. Sentralbanker og myndigheter i flere land svarte med å forby handel. Kina var i en periode det største markedet for bitcoin-handel før myndighetene stengte kryptovalutabørsene.

Kontantløst samfunn

Den kinesiske sentralbanken så på bitcoin som en konkurrent og har svart med å utvikle en egen digital valuta basert på teknologi og kompetanse fra kryptovalutateknologien.

Digital Currency Electronic Payment (DC/EP) er en del av Kinas ambisjoner om å forflytte seg til et kontantløst samfunn. I motsetning til bitcoin og andre kryptovalutaer er den digitale yuanen utstedt og støttes av den kinesiske sentralbanken som betalingsmiddel.

Sentralbanken er i ferd med å lansere mobilappen «Digital Renminbi» som vil tilsvare fysiske sedler og mynter.

– Offline-funksjonen i betalingsappen gjør at den er som fysiske penger. Dette er en betydelig forskjell mellom digitale penger og hva Alipay og Wechat Pay tilbyr, sier Raymond Yeng, som er sjeføkonom for stor-Kina hos ANZ Bank til qz.com.

Sliter du med å skjønne krypto-begrepene? Da bør du se denne videoen
Selv krypto-noviser vet at kryptovalutaen har satt ny rekord, men hva er FUD, Hodl og svake hender? Her er fem begreper du bør har kontroll på nå når kryptomarkedet begynner å ta av.
03:08
Publisert:

Dagens betalingsløsninger Alipay og Wechat, som er utviklet av de to største finansteknologiselskapene i Kina, kan sammenlignes med en lommebok.

Alipay tilbys av finansteknologiselskapet Ant Group og er en del av Alibaba-sfæren. Selskapet planla å børsnoteres i november, men den kinesiske regjeringen satte foten ned. Wechat eies av konkurrenten Tencent.

Gir ut gratis digitale penger

Innbyggerne i Suzhou er invitert til å delta i et lotteri hvor 100.000 kan vinne rundt 250 kroner hver i digitale penger under en uttrekning på fredag denne uken – dagen før shoppingfestivalen «1212» den 12. desember.

Dette er det største eksperimentet som er foretatt noe sted i verden på bruk av digitale penger utstedt av en sentralbank. Målet er å teste alle ledd – fra brukeropplevelsen til hvordan butikker, bankenes it-systemer og partnere klarer å håndtere transaksjoner.

Vinnerne må bruke pengene innen 27. desember. De vil som de første brukerne få tilgang til mobilappen for den digitale valutaen. Lokale butikker har fått installert nye terminaler som støtter den digitale valutaen.

– En helt ny verden åpner seg

Konsernsjef Bill Winters i storbanken Standard Chartered tror offisielle digitale valutaer, utstedt av sentralbanker, vil eksistere side om side med andre digitale valutaer i fremtiden – også valutaer som foreløpig ikke har sett dagens lys.

– Det er absolutt en rolle for sentralbankvalutaer og valutaer som ikke støttes av sentralbanker, sa konsernsjef Bill Winters i storbanken Standard Chartered under Singapore FinTech Festival på mandag, ifølge CNBC.

Winters lovte nyheter innenfor dette området fra Standard Chartered i løpet av de neste dagene.

– Den mest interessante utviklingen for meg er å få valutaer som ikke er som en vanlig valuta, men som er ment å fange opp helt andre ting, sa han.

Han brukte blant annet omsetning av utslippskvoter som eksempel, og bruk av blokkjedeteknologi til verifisering, standardisering og overvåkning av finansiering av prosjekter.

– Jeg mener det er en helt ny verden som åpner seg for oss, sa Winters.

Kina i forkant

Ifølge Bank for International Settlements (BIS), sentralbankenes bank, har 80 prosent av verdens sentralbanker startet prosjekter for å vurdere digitale valutaer. Kun ti prosent er i gang med pilotprosjekter.

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs skriver at Kina ligger i forkant av utviklingen av digitale valutaer.

«Om ti år venter vi at den digitale valutaen i Kina vil nå en milliard brukere og stå for 15 prosent av betalinger fra forbrukere», skriver Goldman Sachs i rapporten «Reinventing the Yuan for the digital age».

Kina vil være det første av de større landene som utsteder en offisiell digital valuta. Det blir sett på som sannsynlig at Kina vil lansere den digitale valutaen til verden under vinter-OL i 2022.

«Med tiden vil digitale valutaer erstatte fysiske kontanter. De vil ha tilsvarende egenskaper som kontanter, som anonymitet, offline betalinger, inkludering i finanssystemet og brukervennlighet», skriver Goldman Sachs.

Det er foreslått endringer i den kinesiske sentralbankloven som gir den digitale valutaen samme status og beskyttelse som tradisjonelle penger. Kinas fire største banker har startet uttesting av den digitale valutaen og er i ferd med å tilpasse it-systemene sine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.