Zhong Shanshan startet 2020 med å ligge på enn 186. plass på Forbes-oversikten over Kinas rikeste med en formue på knappe to milliarder dollar. Etter to vellykkede børsnoteringer har formuen økt til over 50 milliarder dollar – en tredjeplass i Kina.

Mot alle odds

I motsetning til de to kinesiske teknologimilliardærene Jack Ma og Ma Huateng, som har slått seg opp som utadvendte grunnleggere av Alibaba og Tencent, har 65-åringen Zhong Shanshan sett på seg selv som en «ensom ulv» i kinesiske næringslivssirkler.

– Jeg er en mann som står alene og gjør ting på min egen måte. Jeg bryr meg ikke om hva andre gjør eller hvordan de tenker, sa han i et sjeldent intervju med et kinesisk næringslivstidsskrift.

Han vokste opp under kulturrevolusjonen i Kina, foreldrene ble forvist til landsbygden og han måtte avslutte skolegangen som 12-åring. Det er en klassisk historie om fattiggutten som mot alle odds fikk suksess i «det nye Kina» etter det ble innført markedsreformer.

Han forsøkte seg som journalist, dyrket sopp og solgte tvilsomme potenspiller med skilpaddeingredienser – noe han fikk problemer med myndighetene for.

Nongfu Spring lager flaske- og mineralvann. Her er noen av produktene.
Nongfu Spring lager flaske- og mineralvann. Her er noen av produktene. (Foto: Nongfu Spring)

Han begynte å selge drikkevann på 1990-tallet fra en lokal kilde. På tirsdag ble Nongfu Spring børsnotert. Småinvestorer sto i kø for å delta i emisjonen, var overtegnet nesten 1100 ganger.

– Forretningsmodellen er immun mot sjokk i verdensøkonomien og konflikten mellom USA og Kina, sier investeringsdirektør Vincent Wen i meglerhuset KCG Securities Asia til Wall Street Journal.

Aksjekursen på selskapet, hvor Zhong eier 85 prosent, avsluttet første handelsdag med en oppgang på 53 prosent etter tidligere å ha vært 85 prosent høyere. Kursoppgangen fortsatte onsdag morgen.

Nongfu hadde en markedsandel på flaskevann på over 20 prosent i Kina i 2018.

Nongfu Spring tapper flaskevann blant annet i denne fabrikken, Guizhou Mount Wuling
Nongfu Spring tapper flaskevann blant annet i denne fabrikken, Guizhou Mount Wuling (Foto: Nongfu Spring)

– Presserende behov

I april ble farmasiselskapet Beijing Wantai Biological Pharmacy, hvor Zhong også er største aksjonær, børsnotert med en emisjonskurs på 8,75 yuan. Onsdag morgen ligger aksjekursen på 196 yuan – mer enn en 20-dobling.

Ifølge Bloomberg skapes det en ny dollarmilliardær i Kina hver uke. I første halvår var det 30 prosent flere børsnoteringer i Kina enn i samme periode i fjor. Det vil bli satt en ny rekord i 2020.

Det ble hentet inn 72 prosent mer kapital i forbindelse med emisjoner enn i 2019, ifølge konsulent- og revisjonsselskapet EY.

I august åpnet ChiNext-markedet ved Shenzhen-børsen, hvor mer risikovillige investorer skal få boltre seg i oppstartsselskaper hvor det ikke stilles like strenge krav som ved hovedbørsene.

Satte verdensrekord i nettsalg på én dag
Alibaba omsatte for 38,3 milliarder dollar på Single´s Day.
01:06
Publisert:

På første handelsdag steg aksjekursen i Ningbo KBE Electrical Technology med 527 prosent – før kursen stupte med 70 prosent.

– Med en avkobling og en forverring i forholdet til USA er det et presserende behov for Kina å akselerere utviklingen av egne finansmarkedet. Selv om enkelte kinesiske selskaper har klart å bli børsnotert i USA nylig, er det åpenbart at det amerikanske markedet ikke er til å stole på i det lange løp, sier sjeføkonom Liao Qun hos den China CITIC Bank International til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

Amerikansk hegemoni trues

Det kan bli satt en ny rekord når Ant Group, som står bak betalingsappen AliPay, skal gjennomføre en emisjon og hente inn kapital før børsnotering i Hongkong og Shanghai i begynnelsen av oktober. Tilretteleggerne forsøker å få inn rundt 30 milliarder dollar.

Alibaba-grunnlegger Jack Ma kontrollerer over 50 prosent av de stemmeberettigede aksjene i finansteknologiselskapet, som ligger an til å få en børsverdi på over 200 milliarder dollar – tilsvarende Bank of America.

Alibaba ble børsnotert ved New York-børsen for seks år siden. Nå er det ikke aktuelt å børsnotere Ant i USA.

«De amerikanske kapitalmarkedene er utstøtt i historiens største børsnotering. Dette er et indirekte resultat av Kina-forfølgelsen iscenesatt av amerikanske politikere – ledet av Donald Trump. Som et resultat av dette trues det amerikanske kapitalmarkedshegemoniet», skriver direktør Daniel Broby ved Centre for Financial Regulation and Innovation ved University of Strathclyde i et innlegg i The Conversation.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.