Den dramatiske nedgangen i Kinas handel med Nord-Korea er i tråd med FN-sanksjoner som er iverksatt mot Nord-Korea for å hindre at landet utvikler missiler og atomvåpen.

Nord-Korea er helt avhengig av varer og energiforsyning fra Kina. I henhold til sanksjonene har Kina begrenset sin eksport av olje, og kraftig redusert Nord-Koreas omsetning gjennom å forby import av tekstiler, sjømat og kull.

Landet beskyttet Nord-Korea lenge, men har støttet FN-sanksjonene på grunn av frustrasjon rundt det kinesiske ledere ser på som stadig mer uvøren oppførsel fra nabolandet.

Kina har også bedt nordkoreanskeide restauranter og andre bedrifter i Kina om å stenge, og dermed strupet en annen viktig nordkoreansk inntektskilde.

Det internasjonale sanksjonspresset er opprettholdt til tross for diplomatisk kontakt med Nord-Korea, blant annet gjennom USAs president Donald Trumps møte med den nordkoreanske lederen Kim Jong-un i juni. USAs utenriksminister Mike Pompeo sa etter et nylig besøk til Nord-Korea at sanksjonene ikke blir fjernet før Kim følger opp sin forpliktelse om å ruste ned atomvåpenprogrammet sitt.

I løpet av årets første seks måneder har Kinas import falt 88.7 prosent fra samme periode i 2017 til 850 millioner kroner. Eksporten har falt 43,1 prosent til 7,8 milliarder kroner.

(©NTB)(Vilkår)