Myndighetene i Hongkong, som ble lovet delvis selvstyre fra Kina i 50 år etter tilbakeføringen fra å være en britisk koloni i 1997, hadde store utfordringer før koronapandemien rammet for to år siden. Kina og lokale myndigheter slo hardt ned på demonstrasjoner.

Nullsmittestrategien er i ferd med å ødelegge hva som har vært Asias mest internasjonale storby. Finansinstitusjoner som Morgan Stanley, Goldman Sachs Group og Bank of America kuttet vekstprognosene for byen i januar. Det var før den siste smittebølgen.

Engstelig leder

Mens USA, Europa, Australia og de fleste landene i Asia er i ferd med å åpne grensene og forsøker å få folk til å lære seg å leve med koronasmitte, går Hongkong motsatt vei. Det strammes inn. På onsdag ble det for første gang registrert 1161 nye smittede på en dag.

Under de tre tidligere smittetoppene har det vært maksimalt 100 smittede daglig over en syvdagersperiode. Den nye smittebølgen har kommet i løpet av de siste ti dagene.

– Jeg beklager sterkt og er engstelig, sa byens administrative leder, Carrie Lam, på torsdag.

Hun følger pålegg fra Kina, som fastholder nullsmittestrategien. Byen, med vel syv millioner innbyggere, er i realiteten stengt fra verden. Det er heller ikke mulig å krysse over det kinesiske fastlandet uten å havne i statlig karantene i flere uker.

– Hongkong er i et dilemma. Jeg skjønner hvorfor Hongkong har valgt nullsmittestrategien, på grunn av forbindelsene med det kinesiske fastlandet. Men Hongkong er også en internasjonal by. Fra et forretningsperspektiv er det vanskelig å vanskelig å akseptere, sier styreformann Ronnie Chan for eiendomskonglomeratet Hung Lung til Nikkei Asia.

Verst tenkelig situasjon

Hongkong var en av de mest besøkte byene i verden før pandemien. I 2018 krysset 65 millioner grensen til byen. Sist tirsdag ankom 169 passasjerer den internasjonale flyplassen, ifølge en oversikt fra investoraktivisten David Webb. Langt flere forlater byen.

– Hongkong er i den verst tenkelige situasjonen. Grensene er stengt til både resten av Kina, og til resten av verden, sier jusprofessor Douglas Arner ved University of Hongkong, ekspert på finanssystemet i byen, til Bloomberg.

Hongkong har hatt tilgang til vaksiner i ett år. Over 80 prosent av befolkningen over 12 år har fått minst en vaksinedose. Det er betydelig skepsis hos de eldre i byen. Kun 35 prosent av befolkningen over 80 år er vaksinerte.

Ikke noe valg

Det er nye innstramninger i Hongkong. Fra torsdag er det forbudt for flere enn to å møtes utendørs. Kun to familier kan møtes privat. Bøtene for brudd på smittevernreglene dobles.

– Jeg tror de fleste myndighetspersoner vet det er umulig å opprettholde nullsmittestrategien, men de har ikke noe valg. De må følge den kinesiske linjen, sier Danny Lau, som er æresformann for næringsforeningen Hongkong Small and Medium Enterprises Association til Bloomberg.

Forskere fra University of Hongkong mener smitten kan 20-dobles i løpet av de neste ukene. Totalt er det bekreftet 16.600 smittede siden starten av pandemien. Norge, som har et par millioner færre innbyggere enn Hongkong, registrerer rundt 25.000 smittetilfeller daglig nå.

– Hongkong blir mer og mer som en spøkelsesby, sier Lau.

Et merkelig sted

James Riley leder luksushotellkjeden Mandarin Oriental fra Hongkong. Kjeden, som kontrolleres av det 190 år gamle konglomeratet Jardine Matheson, står bak anerkjente hoteller, som Peninsula Hongkong, Oriental Bangkok og Mandarin Oriental i New York.

– Hongkong er blitt et veldig vanskelig sted å drive fra nå. Med stengte grenser er det et merkelig sted å styre virksomheten fra. Vi kan ikke besøke hoteller, kunder eller potensielle hotelleiere. Vi kan ikke reise noe sted, sier han til Financial Times.

Han ønsker at hele ledelsen flytter midlertidig vekk fra Hongkong. Mange har ikke vært tilbake på hovedkontoret siden 2020.

– Nøkkelansatte er på reise utenfor Hongkong. Min driftsdirektør, som er basert i Hongkong, forlot Hongkong for 15 måneder siden. Jeg har ingen planer om å bringe ham tilbake, for han kan ikke gjøre noe her, sier konsernsjefen for kjeden, som har bodd i Hongkong i 25 år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.