Da aksjehandelen åpnet forrige mandag var det panikk hos investorer, noe som sendte aksjekursen på China Evergrande kraftig ned. Dette spredte seg til børsene i Asia, Europa og Nord-Amerika.

Uroen fortsatte gjennom hele uken for eiendomskonglomeratet, som har minst 2700 milliarder kroner i gjeld og forpliktelser. Problemene har sendt sjokkbølger gjennom den kinesiske økonomien.

På fredag falt aksjekursen med 11,6 prosent ved Hongkong-børsen. Da handelen startet mandag morgen var aksjekursen over 20 prosent høyere enn bunnoteringen i forrige uke.

– Myndighetene vil gi en form for garanti for mye av Evergrandes virksomhet. Statseide selskaper vil sørge for at boligene blir ferdigstilt og levert. Dette er for å unngå sosial uro. Investorer vil måtte svette, sier visedekan Zhu Ning ved handelshøyskolen Shanghai Advanced Institute of Finance til New York Times.

Fare for kollaps i kraftnettet

Problemene i den kinesiske økonomien er ikke over.

«Mens markedets oppmerksomhet har vært laserfokusert på Evergrande, kan et annet stort tilbudssjokk ha blitt undervurdert, eller til og med blitt oversett», skriver den japanske finansinstitusjonen Nomura i en ny rapport.

Analytikerteamet er bekymret for strømforsyningssituasjonen i Kina, og spesielt i viktige industriprovinser. Nomura spår at den kinesiske økonomien vil krympe i inneværende kvartal.

Hydrogenbilens fremtid
I Porsgrunn er det bygget et produksjonsanlegg som leverer hydrogen til en fyllestasjon for biler som går på hydrogen. Ulf Hafseld i Hynion tror hydrogen passer for de som ikke har lademulighet hjemme og trenger å kjøre lengre avstander.
01:43
Publisert:

Fabrikker er beordret stengt og i storbyene er gatelysene slått av på kvelden og om natten. Ifølge næringslivsavisen Caixin var det kaos i rushtrafikken da trafikklys ble slått av i enkelte byer.

Strømprisene har steget kraftig og kraftproduksjonen har falt. Det er mangel på kull og gass i Kina ved inngangen til vintermånedene. Det har vært rasjonering i de kalde månedene tidligere, men det har aldri vært nødvendig å gjøre det når prisene har vært på så høye nivåer som de er nå.

«Kraftnettet i regionen er i fare for å kollapse og strømforsyningen til private boliger begrenses», skrev Beijing News på søndag.

Produksjonsstans

Før børsene i Asia åpnet mandag morgen bekreftet asiatiske selskaper med fabrikker i Kina at de er blitt pålagt å stanse produksjonen denne uken. Dette er selskaper som er viktige underleverandører til den globale teknologisektoren.

«Flere viktige leverandører til Apple og Tesla har stanset produksjonen ved noen av de kinesiske fabrikkene for å innrette seg etter myndighetenes strammere energipolitikk. Dette setter kontinuiteten i forsyningskjedene i fare i hva som er høysesong for elektronikksektoren, inkludert de siste Iphone-modellene», skriver den japanske næringslivsavisen Nikkei.

Eson Precision Engineering, som eies av det taiwanske konglomeratet Foxconn, vil innstille produksjonen fra søndag kveld til førstkommende fredag ved fabrikker i Kunshan. Unimicron Technology, Chang Wah Technology og Concraft gjør det samme.

«Strømforsyningsproblemene vil spre seg og ramme de globale markedene. Om ikke lenge vil de globale markedene merke dette i form av forsyningsproblemer på alt fra tekstiler og leker til maskinutstyr», ifølge Nomura-teamet ledet av finansinstitusjonens sjeføkonom for Kina, Ting Lu.

Jiangsu, Zhejiang og Guangdong står for nesten en tredjedel av all verdiskaping i Kina. Jiangsu, som er Kinas tredje minste provins, har isolert sett et bruttonasjonalprodukt som er like stort som Australia. Den er svært viktig for eksport av kjemikalier og elektronisk utstyr.

Sier nei til kull

Statskontrollerte medier bekrefter restriksjonene og at det er innført restriksjoner i flere provinser. Prisene på kull, gass og olje har steget kraftig på kort tid. Den samlede kraftproduksjonen i Kina falt med 2,7 prosent i august sammenlignet med juli, ifølge Reuters.

– Det er blitt ganske vanlig at kullkraftverk taper penger. Noen velger å stanse produksjonen for å stanse økonomiske tap, sier sjefanalytiker Han Xiaoping ved energianalyseselskapet china5e.com til Global Times.

Xi kunngjorde i FN i forrige uke at landet ikke lenger skal finansiere kullkraftverk i utlandet.

– Kunngjøringen er et sterkt signal om kollapsen globalt for kull. Kina er den viktigste finansieringskilden for nye kullkraftverk i verden. Erkjennelsen av at kull ikke lenger er bra er viktig, sier Durand D'Souza i tenketanken Carbon Tracker til Time Magazine.

Kinesiske myndigheter har begynt å stille nye krav til energieffektiviteten for kraftindustrien og målet er å redusere utslipp.

– En strengere håndhevelse av miljøforskriftene vil fortsette, om de ikke intensiveres ytterligere, sier analysesjef med ansvar for Asia hos storbanken HSBC, Frederic Neumann, til Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.