– Dette er ikke bare den verste folkehelsekrisen i USAs historie. Det er den verste enkelthendelsen i vårt lands historie, sa lege Deborah Birx, som er koordinator for Det hvite hus’ innsats mot koronaviruset i et intervju med «Meet the Press» søndag – iført munnbind.

Det var over 215.000 registrerte nye koronatilfeller i USA på lørdag. For femte dag på rad var det over 2000 døde fra koronaviruset. Det er satt nye dagsrekorder iblant annet delstatene New Jersey, Virginia, Nord-Carolina og California.

85 prosent av Californias befolkning må holde seg innendørs de neste tre ukene – i hovedsak rundt Los Angeles.

– Antall smittetilfeller antas å bli verre de neste fire til seks ukene. Smitten vil sannsynligvis ikke nå en topp før ved nyttår og dødsfallene vil sannsynligvis øke frem til midten av januar, sa Scott Gottlieb, som er tidligere toppsjef for mat- og legemiddeltilsynet, FDA, i et intervju med «Face the Nation».

– Et maratonløp – ikke en sprint

Denne uken går startskuddet for massevaksinering i Storbritannia. Vaksinen fra Pfizer og Biontechs produseres i Belgia. De første sykehusene i Storbritannia mottok forsendelser av vaksinen på søndag og i løpet av mandag vil 50 sykehus få tildelt rundt 800.000 doser.

Vaksineringen av eldre over 80 år og helsepersonell vil starte allerede på tirsdag. Dronning Elizabeth, som er over 90 år, vil være blant de første som blir vaksiner, ifølge britiske medier.

– Dette er et maratonløp og ikke en sprint. De vil ta mange måneder å vaksinere alle som trenger det, sa britiske helsevesenets medisinske direktør, Stephen Powis, til Sky News søndag.

Det ble registrert over 17.000 nye koronatilfeller i Storbritannia på søndag – nesten 2000 flere enn dagen før. Antall dødsfall har passert 61.000.

Dr. Fauci om vaksinene som kommer: – Ekstraordinært imponerende
En tydelig fornøyd Anthony Fauci forteller om de nye vaksinene i Det hvite hus.
01:43
Publisert:

Amerikanske myndigheter møtes senere denne uken for å gjennomgå et ekspertutvalgs evaluering av vaksinen. Hvis det kommer en godkjennelse vil vaksinering starte i USA løpet av 24 timer. Det antas at EU vil gi en hastegodkjenning av vaksinen om tre uker.

Kinesiske ambisjoner

Russland har allerede startet vaksinering med sin egenutviklede vaksine. Sent søndag kveld landet fly fra Kina på hovedflyplassen i Jakarta i Indonesia med 1,2 millioner vaksiner fra Sinovac Biotech. Brasil vil få 6,4 millioner vaksinedoser fra Kina før nyttår.

Produksjon og distribusjonen av kinesiske vaksiner er i full gang i flere utviklingsland til tross for at den ikke er godkjent. Totalt er fem kinesiske vaksiner i siste fase av den kliniske uttestingen.

– Det er viktig for Kina at de kinesiske vaksinene skal være et gode for hele verden. Det er måten de kjemper propagandakrigen under pandemien. De forsøker å avvise ansvar for hva de gjorde i begynnelsen av utbruddet. Hvis de har gode vaksiner, vil det være viktig for dem. Brasil er et viktig land å teste ut vaksinen for de kinesiske ambisjonene, sier professor Maurício Santoro ved State University of Rio de Janeiro, som spesialiserer seg på forholdet mellom Brasil og Kina, til The Guardian.

Nesten en million kinesere har tatt en vaksine fra Sinopharm – til tross for at det nesten ikke har vært lokale smitteutbrudd i Kina siden i vinter.

«Selv om Kina betalte for manglende kontroll med utbruddet, står de klar til å reparere renommeet med å bli en folkehelseleverandør til utviklingsland», skrev de to Kina-forskerne Eyck Freymann og Justin Stebbing i Foreign Affairs nylig.

– Behandles med forsiktighet

Sinovac Biotech var først ute med å lansere en vaksine mot svineinfluensa i 2009. Selskapets CoronaVac-vaksine skal være mindre effektiv enn vaksinene fra Moderna, Pfizer og Oxford/AstraZeneca, man kan lagres i vanlige kjøleskap i inntil tre år.

Selskapets toppsjef har innrømmet å ha betalt bestikkelser til en tidligere nestleder i det kinesiske legemiddeltilsynet i ni år for å «forenkle godkjennelsesprosessen av vaksiner». Han har forsvart seg med at han ikke «hadde noe valg».

– Det at selskapet har en historie med bestikkelser kaster en lang skygge med tvil over vaksinen. Den har ikke gjennomgått en uavhengig vurdering og datagrunnlaget er ikke offentliggjort. Selv under en pest må et selskap med en moralsk tvilsom forhistorie behandles med forsiktighet med påstandene de fremsetter, sier avdelingsdirektør Arthur Caplan ved New York University Langone Medical Center til Washington Post.

Sinovac er børsnotert ved Nasdaq-børsen i USA, men en krangel mellom aksjonærer har ført til at handelen har vært suspendert siden februar 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.