Det er fortsatt tre-fire dager igjen for kinesiske selskaper til å foreta nye oppkjøp før året er omme. De startet året med rekordstore oppkjøp og har fortsatt i samme tempo gjennom hele året.

15-dobling på ti år

Før helgen inngikk et konsortium ledet av Jiangsu Shagang Group en avtale om å kjøpe en 49 prosent eierpost i Global Switch Holdings for tre milliarder dollar. Selskapet har spesialisert seg på å bygge avanserte datasentre og tekniske fasiliteter i Europa og Asia.

Dette er den 18. største investeringen kinesiske selskaper har foretatt i år. Det har vært en endring i hvilken type investeringer kinesiske selskaper foretar i år sammenlignet med tre-fire år siden. Da dominerte investeringer i råvarer –såkalte tradisjonelle investeringer.

–Kina har sett en enorm årlig vekst i internasjonale avtaler –både i antall oppkjøp og beløp. I 2015 og 2016 har vi opplevd et helt annet tempo, sier direktør Yiqing Wang hos Mergermarket China, til Forbes.

Nå er investeringene likt fordelt på tradisjonelle og nye investeringer. Sistnevnte er ment å støtte opp rundt reformarbeidet i den kinesiske økonomien hvor kinesiske forbrukere skal dra mer av lasset.

En oppdatert statistikk viser at kinesiske selskaper har inngått avtaler på oppkjøp og fusjoner verdt 245,6 milliarder dollar i år, ifølge Bloomberg News. Dette er 145 prosent høyere enn i fjor.

For ti år siden var de kinesiske utenlandsinvesteringene på 16,3 milliarder dollar.

USA og Europa lokker

Det største oppkjøpet i år er av det sveitsiske landbrukskjemiselskapet Syngenta til 43 milliarder dollar. Dette er foreløpig ikke gjennomført da de venter på klarsignal fra europeiske og amerikanske konkurransemyndigheter.

Kinesiske selskaper har i hovedsak kastet seg over europeiske og amerikanske selskaper i år. Anbang Insurance betalte 6,5 milliarder dollar for amerikanske Strategic Hotels& Resorts, hvor blant annet Four Seasons in Washington, D.C. inngikk.

HNA Tourism Group har hatt en 25 prosent i hotellkjeden Hilton Worldwide for 6,5 milliarder dollar. Samme gruppe gjennomførte i oktober et oppkjøp av Carlson Hospitality Group, som eier 51,3 prosent av aksjene i børsnoterte Rezidor.

HNA kan sikre seg hele kjeden i begynnelsen av januar –hvis de ønsker. Det vil koste under tre milliarder kroner. HNA har ikke lagt skjul på ambisjonene; de ønsker å bli et av verdens største reiselivsselskaper. De har kjøpt flymatselskapet Gategroup og fraktselskapet Swissport i år.

For første gang var kinesiske investeringer i USA høyere enn amerikanske investeringer i Kina i 2015. De kinesiske investeringene har økt kraftig i år.

I slutten av november kom det nye restriksjoner fra kinesiske myndigheter etter flere måneder med store kapitalutførsler. Kinesiske selskaper kan ikke foreta store investeringer i utlandet som ligger utenfor kjernevirksomheten.

Utestenges fra Kina

Spørsmålet alle stiller seg er om dette vil fortsetter etter at Donald Trump inntar Det hvite hus som president. Det er voksende motstand hos amerikanske politikere at kinesiske selskaper plukker opp amerikanske selskaper –uten at amerikanske selskaper får gjøre det samme i Kina.

–Det har kun vært en overfladisk åpning av kinesiske bransjer for utenlandske investorer. Det er fortsatt svært restriktivt. Store deler av den kinesiske økonomien er fortsatt sperret for utenlandske investorer. Det kreves ofte at de må gå i partnerskap med kinesiske selskaper, sier direktør Scott Kennedy hos Project on Chinese Business and Political Economy ved tenketanken Center for Strategic and International Studies i Washington, D.C. til Voice of America.

Over 150 medlemmer av kongressen har skrevet brev til det amerikanske finansdepartementet i år og bedt om at Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) får nye retningslinjer.

–Det er større sannsynlighet for endringer for CFIUS enn siden 2007 da de fikk de siste retningslinjene fra kongressen, sier partner Mario Mancuso hos Kirkland& Ellis, som er tidligere visehandelsminister i USA, til Forbes.

Markedene

Det er lav aktivitet ved de asiatiske børsene på tirsdag. I Shanghai, Taipei, Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore og Mumbai har nøkkelindeksene bevegelser på under 0,05 prosent.

Unntaket er børsene i Manila og Jakarta, som har en oppgang på 0,6 og 0,9 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Miguel Sørholts liv i Miami: Velger fra øverste hylle
Miguel Sørholt tok med seg familien og flyttet til Florida. Her får han gitt barna en helt annen skolehverdag enn i Norge.
05:53
Publisert: