Prins Al-Waleed bin Talal har tjent seg søkkrik på investeringer i alt fra teknologi, til eiendom og reiseliv. Den 62 år gamle investoren har i over et kvart århundre vært et kjent fjes i vestens finansverden, og har vært standhaftig aksjonær i blant annet General Motors, Apple og Citigroup.
Han er ofte å se i amerikanske finansielle medier, senest i oktober da han dukket opp på CNBC for å snakke om sine investeringer og global økonomi. Al-Waleed har lenge vært en åpen tilhenger av kronprins Mohammed bin Salmans (32) plan om å diversifisere Saudi-Arabias økonomi vekk fra olje og mot investeringer.
Det sparte ham imidlertid ikke fra kronprinsens korrupsjonsjakt.
Lørdag ble han sammen med 10 andre saudiarabiske prinser arrest av bin Salmans antikorrupsjonskommisjon.
Det har ikke gått så bra for pengepungen.
Barbert formue og markedsverdi
I takt med store verdifall for det børsnoterte investeringsselskapet hans som forvalter verdier for 12,5 milliarder dollar, Kingdom Holding, har formuen krympet med flere milliarder kroner nærmest over natten.
Siden Tadawul-børsen i Saudi-Arabia åpnet mandag morgen har selskapet falt med 21 prosent og fått markedsverdien barbert med 18 milliarder kroner, fra 83 milliarder kroner ned til 65 milliarder kroner.
Det har også ført til et stort innhugg i formuen til prinsen, som siden han ble arrest har tapt 9,8 milliarder kroner, ifølge Bloomberg Billionaires Index.
Al-Waleed eier 95 prosent Kingdom Holding som han grunnla i 1980, og fortsatt styrer.
Khalid Mehaisen, et av medlemmene i kronprinsens antikorrupsjonskomité, sa mandag at de mistenkte har vært under etterforskning i tre år og at myndighetene kommer til å fortsette å utstede arrestordre og reiseforbud for å fakke forbrytere. I tillegg kan det være aktuelt å fryse kontoer og eiendeler.
– Komiteen har myndighet til å avsløre bankdetaljene til de tiltalte, fryse deres eiendeler og kapital, og ta andre formålstjenlige grep. Det vil sikre at ingen lovbrytere får unnslippe straff, uavhengig av deres posisjon og status, sa Mehaisen.
Blant de andre arresterte prinsene, er lederen for nasjonalgarden, Miteb bin Abdullah, som ble ansett som en mulig utfordrer til tronen. Dermed tolkes kronprinsens kamp mot korrupsjon mer som en kamp for å samle makten i egne hender.(Vilkår)