Både sentralregjeringen i Bagdad og kilder inne i Kirkuk opplyser overfor Al Jazeera at irakiske sikkerhetsstyrker nå har heist det irakiske flagget over Kirkuk.

Det foreligger foreløpig ingen kommentarer fra kurdiske selvstyremyndigheter.

Like etter meldte det tyske nyhetsbyrået DPA det samme, med henvisning til en sikkerhetskilde. Irakiske antiterrorstyrker har tatt kontroll over provinsregjeringens hovedkvarter i Kirkuk og det irakiske flagget heises over bygningen, opplyser kilden mandag ettermiddag.

Militærkilder og lokalbefolkning opplyser ifølge Reuters at irakiske elitesoldater inntok bygningen uten å møte motstand fra kurdiske styrker.

Arabiske og turkmenske innbyggere strømmet ut i gatene i Kirkuk. Flere hundre personer samlet seg mandag ettermiddag rundt regjeringsbygningen og viftet med irakiske flagg.

Den irakiske hærens antiterrorstyrke og føderalt politi var utover ettermiddagen utplassert på veier som leder ut fra Kirkuk til de nordlige byene Arbil og Sulaimaniya. Styrkene ble også utplassert rundt hovedkontorene til kurdiske politiske partier i den omstridte Kirkuk-provinsen.

Irakiske styrker ble satt inn for å gjenerobre deler av den kurdiskkontrollerte provinsen etter at irakiske kurdere i forrige måned i en folkeavstemning stemte for uavhengighet.(Vilkår)

Irakisk offensiv mot kurdiske Kirkut
Irakiske styrker hevder å ha tatt kontroll over oljefelt og en kurdisk militærbase på sørsiden av den kurdisk kontrollerte oljerike byen Kirkut.
00:57
Publisert: