Myndighetene i Bagdad har satt fristen til klokka to natt til søndag, hevder tjenestemann overfor AFP, og sier styrkene har fått beskjed om å trekke seg tilbake til stillingene de hadde før 6. juni 2014.

Irakiske regjeringsstyrker rykket fredag fram og sto kun få kilometer fra kurdiske styrker ved oljebyen Kirkuk i Nord-Irak. Tusenvis av tungt bevæpnede kurdiske peshmerga-soldater har siden torsdag kveld blitt utplassert i og ved Kirkuk med beskjed om å forsvare byen for enhver pris.

Fredag ble kamper trolig avverget ved at kurdiske styrker trakk seg tilbake fra et område sørvest i Kirkuk-provinsen. En kurdisk kommandant har bekreftet tilbaketrekkingen.

Forholdet mellom de selvstyrte kurdiske områdene i nord og regjeringen i Bagdad har lenge vært komplisert, men etter at kurderne gjennomførte en folkeavstemning om uavhengighet i september, er konflikten trappet kraftig opp.

Fredag opplyste en ikke navngitt general til AFP at hæren hadde begynt framrykkingen i Kirkuk for å gjenerobre stillinger som regjeringshæren kontrollerte fram til juni 2014. Den gang flyktet regjeringssoldatene fra områdene som følge av en omfattende IS-offensiv. Etter hvert som IS ble drevet ut, ble området inntatt av kurdiske styrker som spilte en sentral rolle i offensiven mot IS.

USA jobber nå med å redusere spenningene mellom partene.

– Vi prøver å tone ned alt og finne ut hvordan vi kan gå videre uten å miste synet på den egentlige fienden, sa USAs forsvarssjef Jim Mattis lørdag, og viste til IS.(Vilkår)

- Så fort jeg setter meg på sykkelen blir jeg lykkelig
00:00
Publisert:
Se politikerne prøve seg som finansminister
Prøv DNs finansministerspill du også i lenken under
01:08
Publisert: