Det har rast rundt Trump-administrasjonen etter New York Times' avsløring om at Donald Trump junior deltok på et møte med en russisk advokat i juni i fjor, i den hensikt å få overlevert materiale som kunne skade Hillary Clinton under valgkampen.

Kort tid etter nyheten ble kjent, valgte presidentens sønn selv å publisere epost-utvekslingen fra i forkant av russermøtet. Innholdet bekreftet den påståtte møteagendaen. 

Trump junior, som deltok sammen med blant andre presidentens svigersønn Jared Kushner og forhenværende valgkampsjef Paul Manafort, kalte det hele for «bortkastet tid». Tiden som Trump-staben har viet til Russland-håndtering, kunne presidenten også brukt til andre formål, påpeker ekspertene. 

Sår tvil om samarbeidsviljen

Før Russland-uroen satte inn for alvor, kjempet Trump en intens kamp for å få igjennom et innreiseforbud til USA fra utvalgte land. Fremover er flere slag som er satt på vent, deriblant kampene om både helsereform og skattereform. Førstnevnte oppgave har Senatet utsatt sommerferien i to uker for å klare å forenes om.

Nå spekuleres det i om kontroversene rundt en mulig russisk innblanding under valgkampen kan ha surnet Kongressens samarbeidsvilje.

– Mange republikanere er lei av Trump og er ikke interessert i å gjøre ham noen tjenester. Det gjør det vanskeligere for presidenten å få gjennomslag for sine planer. Helsereformen trenger krisehjelp, budsjettet er «fritt vilt» og skattereformen vil sannsynligvis ikke bli noe av i år, skriver sjefanalytiker Greg Valliere i strategibyrået Horizon i en uttalelse til Business Insider.

Muren i bakgrunnen

Jennifer Leigh Bailey, USA-kjenner og professor i statsvitenskap og sosiologi på NTNU, mener helse- og skattereformen er de største sakene som venter, men peker også på at en stans i ansettelser i offentlig sektor, privatisering av lufttrafikktjenestene og utdanningspolitikk også har vært blant utfordringene som står uløst.

– I tillegg har Russland-saken skygget over saken om grensemuren mot Mexico og hvordan den skal bli bygget. Mange har kanskje satt pris på en pause fra akkurat den debatten, sier Bailey.

Professoren mener partene i Kongressen klarer seg uten Trumps hjelp, men at en mer engasjert president potensielt kunne utgjort en forskjell.

– Russland-saken har utvilsomt tatt mye plass. Det virker som Trump har vært mest opptatt av å se på tv, følge med på egen oppslutning, og kaste seg ut i krangler som en president bør heve seg over. Han har snakket mye om at en ny helsereform skal være bedre og billigere, men jeg tviler på at presidenten faktisk vet hva reformen vil inneholde, sier Bailey. 

«Russland vil forfølge Trump»

Kjell Grandhagen var leder for etterretningstjenesten i Norge inntil 2015. I dag jobber han som rådgiver i sikkerhetsspørsmål, blant annet for DNB. Han var til stede da DNBs konsernsjef Rune Bjerke la frem halvårstall i Bjørvika i Oslo onsdag. 

– Hva vil Russland-saken bety for Trump-administrasjonen?

– Dette vil forfølge Trump i lang tid og kan strekke seg inn mot mellomvalgene til Kongressen i 2018. Det er ikke bra for det republikanske partiet og gjør at fokus tas bort fra andre politikkområder.

Han registrerer at flere politiske saker har stoppet opp eller blitt halt ut i tid, men mener lite har endret seg realpolitisk.

– I de fleste spørsmål er man fortsatt i tenkeboksen, også når det gjelder handelspolitikken. Derimot lider USAs ledelse av svekket tillit ute i verden. Usikkerheten som er skapt vil over tid påvirke den økonomiske utviklingen globalt negativt. Noe annet ville vært rart, sier Grandhagen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/885081181980590084
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/885084555421634561

Temaet kommer trolig til å fortsette å dominere debatten når Trump reiser til Frankrike denne uken. Presidenten omtalte sønnen som åpen og uskyldig før avreise.

– Dette er den største heksejakten i politikkens historie. Trist, skrev han.

Onsdag ettermiddag tvitret Trump følgende: «Det hvite hus fungerer perfekt og er fokusert på helsereform, skattekutt/skattereform og mange andre ting. Jeg har svært lite tid til å se på tv.»

Trump mener selv at hans politiske motstandere stikker kjepper i hjulene for hans politiske prosjekter. Tirsdag skrev presidenten på Twitter at Demokratene i Senatet kun har godkjent 48 av 197 stillinger til administrasjonen hans. 

– De kan ikke vinne, så alt de gjør er å trenere og obstruere, skriver Trump.(Vilkår)

Slik reagerer finansministeren på stormen mot Bjørn Dæhlie
Bjørn Dæhlie fikk gjennomgå for sine uttalelser om formueskatt. Slik reagerer finansministeren.
01:36
Publisert: