Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen mener Donald Trumps hemmelighold etterlater et inntrykk av at han har noe å skjule.

– Hvis Donald Trump ikke har noe å skjule, må han forklare seg åpent om alle sider ved sin og hans medarbeideres Russland-relasjon. Mangelen på åpenhet er påfallende, og det etterlater en uggen følelse, sier Kjell Grandhagen.

Som general og mangeårig sjef for Etterretningstjenesten har Grandhagen brukt mye av karrieren på å bekymre seg over Russland og Midtøsten. Nå er han mer urolig over Trumps USA, på grunn av Norges tette tilknytning og de enorme implikasjonene for resten av verden.

«En merkelig figur»

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn måtte gå fra jobben mandag etter at det ble avslørt at han hadde hatt utstrakt kontakt med Russland og den russiske ambassadøren i USA, Sergej Kisljak, i ukene før han ble utnevnt. Siden holdt han denne kontakten skjult, men han ble avslørt av blant annet FBIs telefonavlytting av ambassadøren

Grandhagen støtte ofte på general Flynn, blant annet da sistnevnte var sjef for DIA (Defense Intelligence Agency), en jobb han ble tvunget ut av i 2014, blant annet på grunn av sin omstridte lederstil.

– Flynn kjente jeg og han er en merkelig figur, så jeg ble ikke veldig overrasket over at han måtte gå. Han kom på kant med mange, hadde spesielt syn på saker og en lederskapstil som førte til problemer, sier Grandhagen.

Russiske forbindelser

Grandhagen sier det nå begynner å stable seg opp så mye usikkerhet og saker rundt Trump-administrasjonens forhold til Russland at det gir grunn til uro:

  • Trumps valgkampsjef Paul Manafort måtte trekke seg i august 2016 etter avsløringer om at han hadde jobbet som lobbyist for Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj, og mottatt store pengebeløp. Janukovitsj var Moskvas mann i Ukraina.
  • Trumps økonomiske interesser i Russland, og hans forretninger med russere hjemme i USA og ellers i verden.
  • Trumps innbitte benektelse av at Russland sto bak hacking av Det demokratiske partiet. Før han til slutt innrømmet at russerne nok sto bak, men nærmest blåste det bort med at andre sikkert også hadde hacket demokratene.
  • Trump oppfordret også for åpent kamera Russland til å hacke demokratene under valgkampen.
  • Trumps gjentatte uttrykk for beundring for Vladimir Putin, som han blant annet beskriver som en «sterk og intelligent leder».
  • En omstridt etterretningsrapport som beskriver Trumps russiske forbindelser og påståtte eskapader i Moskva, blant annet med prostituerte. Rapporten er skrevet av en tidligere britisk etterretningsagent. Informasjonen her er ikke bekreftet, men den regnes som så troverdig at amerikansk etterretning tar den på alvor og briefet presidenten og etterretningskomiteen i Senatet om den. Det er bekymring for at Russland sitter på informasjon egnet til å presse president Trump.
  • Sikkerhetsrådgiver Michael Flynns Russland-kontakter, og avgang.
  • The New York Times skriver onsdag at flere personer tett på Trump og hans valgkamp i 2016 hadde gjentatte kontakter med personer tilknyttet russisk etterretning.
  • Bak det hele ligger mistanken om at Russland manipulerte valget og bidro til å få Donald Trump inn i Det hvite hus. Muligens mot opphevelse av sanksjonene, eller i visshet om at Trump vil føre en mer isolasjonistisk utenrikspolitikk som åpner for økt russisk innflytelse.

Hør Donald Trump fortelle Bill O’Reilly på Fox News om hva han synes om Vladimir Putin:


Hva mer er der?

Grandhagen sier Trump nå er under sterkt press for å rydde og klargjøre, ikke minst fra haukene innad i sitt eget parti Republikanerne.

– Mangelen på åpenhet fra Trump og hans nærmeste er det mest foruroligende og påfallende, sier Grandhagen.

Han sier det også er åpenbart at Trump visste om Flynns kontakter med Russland for flere uker siden, og at Trump i uttalelser til pressen lot som om han ikke visste.

Demokratene og sterke krefter hos republikanerne krever nå at Kongressen gransker hele sakskomplekset med Trump, Flynn og Russland. Grandhagen vil gjerne høre Flynn forklare seg under ed i en høring.

– Det ville være en interessant forestilling. Spesielt nå som det er rimelig å anta at Flynns lojalitet til Trump har forvitret, sier Grandhagen.

Han mener mye her henger på hva og hvor mye FBI vet.

Grandhagen understreker at det mest alvorlige ville være Trumps eventuelle kjennskap og medvirkning til hackingen av Demokratene, og et eventuelt komplott for å rigge presidentvalget.

– Det er en merkelig greie som er vanskelig å forstå. Hvorfor er Trump så positiv til Russland. Det etterlates en tvil her som må avklares, og Trump gjør lite for å fjerne tvilen, sier Grandhagen.(Vilkår)

Stoltenberg om samtalene med Trump: - Er enig med ham
Jens Stoltenberg har hatt to telefonsamtaler med USAs president Donald Trump. Ifølge NATOs generalsekretær, har Trump ytret ønske om at medlemslandene må bidra mer til forsvar i budsjettene sine.
01:14
Publisert: