– Det begynner å smake fugl av tallene som har kommet inn for amerikansk økonomi denne uken, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i torsdagens morgenrapport.

Han snakker om ISM-tallene for industrien og tjenestesektoren. ISM-indeksene (amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks) utgis hver måned og tar temperaturen på hvordan det går i økonomien USA.

ISM for tjenestesektoren steg til 59,8 poeng i september, mens ISM for industrien steg til 60,8. En indeks over 50 indikerer vekst.

Begge tallene klokket inn langt høyere enn forventet og vi må helt tilbake til 2004 for å finne et punkt der begge indeksene var på et så høyt nivå samtidig. Da var bnp-veksten i USA på 3,8 prosent.

«Går svært bra om dagen»

– Tallene forsterker inntrykket av at amerikansk økonomi går svært bra om dagen. Og ikke minst forteller de oss at sysselsettingstallene som kommer på fredag, som vi tror blir svake på grunn av stormene i høst, ikke gir et rettmessig inntrykk av det som nå skjer i amerikansk økonomi, skriver Olsen.

Han synes det er vanskelig å se nøyaktig hva som ligger bak oppgangen, men gir de lave rentene en god del av æren fordi de har gitt et godt oppsving i amerikansk økonomi.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har gradvis begynt å heve den rekordlave renten som sentralbanken har holdt på siden finanskrisen i 2008. Sentralbanksjef Janet Yellen har allerede hevet renten to ganger i år og man begynner å bli mer og mer sikker på at det kommer nok en renteøkning i desember der renten blir økt fra intervallet mellom 1,0 og 1,25 prosent. Åtte av de 12 medlemmene i Feds pengepolitiske komité stemmer for å øke renten i desember.

Olsen mener oppgangen kan skyldes en kombinasjon av dette og et synkront globalt oppsving i økonomien.

– Det går veldig godt i mange deler av verden. Det er lenge siden vi har hatt en sånn synkron oppgang. Det har en tendens til å gi næring til hverandre, sier han til DN.

«Solid måling»

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov skriver i Handelsbankens morgenrapport at ISM-tallene ikke gir direkte informasjon om bnp-veksten, men at de uttrykker et fortsatt solid underliggende momentum.

– Det skal samtidig sies at orkanene kan ha blåst opp disse tallene en smule. I indeksen kommer dette til uttrykk ved lengre leveringstid for bedriftene; noe som normalt oppfattes som en situasjon med etterspørselspress i økonomien, skriver han.

Det var også en oppgang i ordreinngangen og forretningsaktiviteten i USA, viser tallene.

– Hovedkonklusjonen er at dette var nok en solid måling av den økonomiske aktiviteten i USA, skriver Gonsholt Hov.

Mener ikke Trump skal ha æren

På spørsmål om USAs president Donald Trump skal ha æren for oppsvinget i amerikansk økonomi er Kjetil Olsen fra Nordea Markets klar:

– Det har jeg veldig liten tro på. Han har ikke gjort noe som helst så langt. Det er blitt litt større optimisme rundt mulig skattereform og skattekutt som har bidratt til å løfte markedene. Man kan selvfølgelig ikke utelukke at oppsvinget kan ha sammenheng med optimisme, men jeg tror som sagt at det grunnleggende bildet er at det går bedre i amerikansk økonomi, sier han.

Fredag kommer tallet som omtales som månedens viktigste for USA: den amerikanske sysselsettingsrapporten, såkalt «nonfarm payrolls».

Det er ventet at det ble skapt 80.000 nye jobber i USA i september, ifølge estimater fra Bloomberg News.(Vilkår)

Se Kronprinsen lære barna å surfe
Kronprinsfamilien på bølgejakt i surfeparadiset Hoddevik
01:58
Publisert: