Dijsselbloem er trolig på vei ut som finansminister i Nederland etter det sviende valgnederlaget for sosialdemokratiske PvdA.

Kan bli sittende

Partiet sitter igjen med bare ni mandater i nasjonalforsamlingen etter valget, ned fra 38 mandater i dag. Sannsynligheten er stor for at partiet vil gå i opposisjon når det nå skal dannes en ny regjeringskoalisjon i landet.

Dijsselbloem tror likevel han kan bli sittende som sjef for eurogruppen.

– Det må dannes en ny koalisjon, men eurogruppemandatet mitt utløper ikke før i januar 2018, sier han gjennom sin talsmann Michel Reijns.

EU-kilder sier det i teorien ikke er noe som hindrer at Dijsselbloem kan bli sittende selv om Nederland får en ny finansminister.

Politisk sensitiv sak

Ifølge regelen må kandidater til vervet være finansministre. Men det er ingen regel som sier at man må fortsette å være finansminister når man først er valgt.

Saken er politisk sensitiv fordi den berører maktbalansen mellom partifamiliene i EU. I dag er det en overvekt av borgerlige politikere i de tyngste vervene.

Det blir nå opp til landene i eurosonen å diskutere saken videre. Dijsselbloem sitter fortsatt ved roret når finansministrene i eurosonen samles i Brussel mandag ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.