Fire menn står nå på tiltalebenken i Berlin anklaget for å ha stjålet et eksemplar av den enorme kanadiske gullmynten «Big Maple Leaf» fra det tyske Bode-museet i 2017, skriver BBC.

Den 100 kg tunge Big Maple Leaf er 53 centimeter i diameter, tre centimeter tykk og er pålydende 1.000.000 kanadiske dollar. Mynten har en antatt markedsverdi på 3,75 millioner euro (36,6 millioner kroner).

Tyveriet skjedde i rene Olsenbanden-stil med stige, slegge, skateboard og trillebår som «ingredienser».

Fire menn står nå tiltalt for å ha stjålet et eksemplar av den såkalte Big Maple Leaf-gullmynten fra det tyske Bode-museet ifjor.
Fire menn står nå tiltalt for å ha stjålet et eksemplar av den såkalte Big Maple Leaf-gullmynten fra det tyske Bode-museet ifjor. (Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/NTB Scanpix)

Tyvene brukte en stige plassert på et forhøyet togspor til å klatre inn et vindu i museets tredje etasje. Den skuddsikre glassmonteren rundt mynten ble smadret med en slegge eller lignende gjenstand.

Trolig smeltet om

Etter å ha trillet mynten på et skateboard og båret mynten ut vinduet og ned stigen, dro de av gårde med mynten i et trillebår på togsporene og til en nærliggende park der de hadde stående en fluktbil, alt ifølge tiltalen i rettssaken som begynte i Berlin torsdag.

De fire tiltalte er alle i 20-årene – blant annet to brødre og en fetter fra en libanesisk familie i Berlin – og skal ifølge BBC ha tilknytning til en mafialignende organisasjon. Flere medier skriver at de tilhører den såkalte Remmo-klanen.

Den ene av de tiltalte er sikkerhetsvakt og er tiltalt for å ha gitt de tre andre informasjon om museet slik at mynten kunne stjeles uten at museets alarmer ble utløst.

Totalt er det kun produsert fem eksemplarer av Big Maple Leaf. Eksemplaret som ble stjålet har Bode-museet har lånt av en privatsamler siden 2010. Den stjålne mynten er ikke funnet, og politiet antar at den er delt opp eller smeltet om.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eldre sprer mest falske nyheter på Facebook
02:40
Publisert: