Størst er skadene i den nordlige delen av det 2.600 kilometer lange korallrevet, ifølge en studie utført ved James Cook University i Queensland i Australia.

– Det er veldig ille. Blant de 60 revene vi undersøkte har i gjennomsnitt to tredeler av korallene som var i live i mars, gått tapt, sier professor Terry Hughes, leder for korallrevstudier ved Arc center of Excellense ved universitet.

Han har fløyet over revet med helikopter og fly for å få en oversikt over omfanget av korallblekingen, og i tillegg er det gjort stikkprøver med dykkere over hundre steder.

– Koralldøden kommer til å påvirke resten av økosystemet, sier Hughes.

Varmt vann

2015 og 2016 er de varmeste årene som noensinne er registrert i området. Det varme vannet fører til skader på de mikroskopiske algene som lever ved korallrevet og gir det energi og sprakende farger. 

Med mindre temperaturene synker og algene kommer tilbake – en prosess som kan ta sju til åtte måneder – dør korallene. 

 Hughes er redd de mest skadde delene ikke klarer å hente seg inn igjen.

Great Barrier Reef har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1981, og er en av Australias aller største turistattraksjoner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.