Planeten vår sliter. Den ene vitenskapelige studien etter den andre advarer om at vi er langt over de fysiske grensene for hva planeten er i stand til å takle.
Konsekvenser er alt fra hyppigere perioder med ekstremtemperaturer og katastrofale tørkeperioder til enorme skogbranner, verdenshav kvalt av plast og økosystemer som kollapser, skriver Science Alert.
Markedskreftene tar rett og slett livet av planeten vår. I lys av dette foreslår et bakgrunnsdokument til den kommende FN-rapporten «Global Sustainable Development Report 2019» som Science Alert refererer fra, at vi må seriøst vurdere å gjøre drastiske endringer med vårt økonomiske system.
I den kommende rapporten konkluderes det med at vi er i en fase der alarmklokkene må ringe over hele planeten hvis vi skal rekke å sette i gang de tiltak som er nødvendige for å ha en sjanse til å nå 2-gradersmålet fra Paris, som vil si å hindre at gjennomsnittstemperaturen på jorden stiger mer enn to grader fra førindustriell tid.
Problemet er at verdens regjeringer ikke handler før det ligger økonomisk til rette for det. Det skyldes at de økonomiske modellene som er politikernes beslutningsgrunnlag mer eller mindre ser bort fra den materielle og energimessige dimensjonen av vår økonomi, som sier at vi for lenge siden har brukt opp økosystemenes evne til å håndtere det avfallet som vårt energi- og materialforbruk skaper, heter det i rapporten.
Bare to alternativer
Med andre ord, kanskje det er på tide å godta at vi ikke på noen måte kan opprettholde endeløs økonomisk vekst på en begrenset planet, skriver Science Alert.
Håpet er at nye modeller som for eksempel «Doughnut Economics» «Post Growth Economics», «Prosperity without Growth», «Steady State Economy » og «Growth in Transition» kan bli verktøy for å skape det «gode livet» snarere enn en unnskyldning for å jage etter profitt. Science Alert konstaterer at de endringer som mange av modellene krever er skremmende, men mener at om det er noe vi mennesker har bevist så er det at vi kan oppnå store ting når alle går i samme retning.
Med tanke på hvor mye som står på spill stiller forskerne i FN-dokumentet det retoriske spørsmålet om hvorfor vi likevel venter på at markedet på en eller annen mirakuløs måte skal styre verden vekk fra en katastrofe. Markedstiltak er nemlig ikke tilstrekkelige – selv ikke høye priser på fossilt brensel, advarer forskerne i dokumentet.
Forskerne ser bare to alternativer: Enten gjennomfører vi brede og drastiske endringer eller så går verden mot en katastrofe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
-
– Vil vi virkelig være generasjonen som forvaltet sjøfuglenes undergang?
-
– Vi driter i vårt eget matfat, og vi aner ikke konsekvensene
- Rapport: 316 tonn plast i havet fra oppdrettsanlegg hvert år
-
Sir David Attenborough (91) har sett nok
- Rapport: Great Barrier Reef verdt 360 milliarder kroner
-
Palmene i Los Angeles dør – og de blir ikke erstattet
- Ny forskning: Oppsiktsvekkende tall om alt liv på jorden