Det ble satt en rekke nedbørs- og varmerekorder både globalt og lokalt i Norge i fjor som viser at klimaet er i endring. Kloden varmes opp, fastslår forskerne.

Onsdag kom tallene som viste at 2016 var det varmeste året på kloden siden målingene startet i 1880. Ifølge eksperter er den eneste løsningen på problemet å redusere bruken av fossile brensler som fører til enorme utslipp av CO2.

Men klimaendringene vil gi svært ulike utslag rundt om på kloden, og det paradoksale er at det også kan bli kaldere flere steder.

En ny studie indikerer nå faktisk at det meste av Nord-Europa og USA på lang sikt risikerer å gå mot en lang kuldeperiode eller «is-apokalypse», skriver danske Videnskap. Mest i kystområdene og Skandinavia.

Studien som er publisert i Science Advances (SA) har avslørt at de eksisterende klimamodellene kanskje overvurderer stabiliteten til de nordatlantiske havstrømmene som transporterer varmt vann og vær fra tropene til Nordatlanteren, og sørger for at klimaet i det nordvestlige Europa er varmere og mildere enn det ellers ville vært.

Justert modell

Det nye og justerte klimamodelleksperimentet publisert i SA viser at en fordobling av CO2-utslippene sammenlignet med 1990-nivået kan resultere i en svekkelse og i siste instans en fullstendig stopp i de sammenhengende havstrømmene 300 år etter en eventuell dobling av CO2-utslippene. Det igjen vil kunne gi opptil syv grader kaldere vær i Nord-Europa.  

I 1990 var verdens utslipp av CO2 ifølge Energi og Klima 22,3 milliarder tonn, mens dette var økt til 36,3 milliarder tonn i 2015. Det begynner med andre ord å nærme seg en dobling, selv om utslippene de globale utslippene de siste årene har flatet ut

Klimaforsker James Hansen ved Columbia University skriver i en epost til Videnskap at det definitivt ikke vil bety noen ny istid, men en kompleks vekselvirkning mellom den nedkjølende effekten av svekkede havstrømmer og den globale oppvarmingen.

– Kloden blir varmere og derfor vil det bli kaotisk ved de høye breddegradene, skriver Hansen.

De eksisterende klimamodellene som er lagt til grunn av FNs klimapanel viser en gradvis svekkelse av de nordatlantiske havstrømmene de neste årtiene, uten bevis for at de skal stoppe. Forskerne mener likevel det er grunn til å bekymre seg over de nordatlantiske havstrømmenes fremtidige stabilitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.