I 2011 rammet værfenomenet La Niña verden med kraftige orkaner på deler av den nordlige halvkule og en blanding av tørke og kraftig nedbør i den asiatiske delen av Stillehavet. På toppen av den pågående koronapandemien er La Niña tilbake.

Jentungen og guttungen

Værforskere har siden regntiden satte inn i Asia tidligere i år holdt et øye med temperaturendringer i Det indiske hav og Stillehavet. Torsdag bekreftet amerikanske værforskere at La Niña har gjort sin ankomst.

Sammen med El Niño (guttungen, med henvisning til Jesusbarnet) er La Niña (jentungen) de mest omfattende mellomårlige vær- og klimavariasjonene kloden opplever.

Havtemperaturen falt med over 0,5 grader mer enn hva som er vanlig i august. Det ventes at dette vil fortsette de neste månedene.

«Viser atmosfæren endringer som følge av den kjøligere havoverflaten? Ja», skriver de amerikanske værforskerne i en oppdatering.

La Niña har tradisjonelt ført til værendringer over hele kloden med mer regn i den nordlige delen av Australia og deler av Sørøst-Asia, kaldere vær i Canada og de amerikanske nordstatene, mer tørke i sørstatene i USA og kraftigere orkaner fra Atlanterhavet.

– La Niña kan bidra til en økning i orkanaktiviteten fra Atlanterhavet ved å svekke vindskjæret over Det karibiske hav og det tropiske Atlanterhavsbassenget. Dette gjør det mulig for stormer å utvikle seg og bli sterkere, sier direktør Mike Halpert hos National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) til USA Today.

– Vanskelig situasjon

Det er en 75 prosent sannsynlighet for at dette vil vedvare gjennom den kommende vinteren på den nordlige halvkule, ifølge NOAA. De spår at inntil 25 orkaner kan formes i Atlanterhavet i år.

Det pågår historisk store skogbranner på den amerikanske vestkysten. Vanligvis er det økt brannfare på senhøsten. I år har dette kommet flere uker tidligere.

Her brenner California
De voldsomme skogbrannene som herjer i California gjør at guvernør Gavin Newsom erklærer unntakstilstand i deler av delstaten.
01:03
Publisert:

– Vi er allerede i en svært vanskelig situasjon. La Niña har satt oss i en situasjon hvor brannværforholdene kan vedvare til november og muligens til desember. Det forverrer de pågående varme- og tørkeproblemene, sier direktør Ryan Truchelut hos Tiger Weather til Bloomberg.

Høyere matvarepriser

Da værfenomenet herjet for nesten ti år siden førte dette til at matvareprisene i verden økte med 37 prosent, ifølge United Nations’ Food & Agriculture World Food Price Index. Prisene på de mest etterspurte kaffebønnene ble mer enn fordoblet på grunn av tørke.

– Værfenomenet forstyrrer produksjonen av et bredt spekter av landbruksprodukter som soyabønner, mais, rapsolje, kaffe og gummi, sier analytiker Alvin Tai hos Bloomberg Intelligence.

I 2011 ble rundt 40 prosent av bomullsavlingene i de amerikanske sørstatene ødelagt på grunn av La Niña, ifølge en studie foretatt av Texas A&M University.

Prisene på rågummi fra Sørøst-Asia økte kraftig i 2011 da La Niña førte til mer regn enn hva som er vanlig da koppene som skal fylles med rågummi ble overfylt med regnvann.

Filippinene er svært utsatt for La Niña og landets meteorologiske institutt spår mer regn ut året.

– Det kan bli økt tropisk syklonaktivitet i siste kvartal og første kvartal neste år, sier statsmeteorolog Ariel Rojas til CNN Philippines «New Day» fredag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.