USAs president Donald Trump er innbitt klimafornekter og mener at menneskeskapte klimaendringer er «fake news». Derfor trakk han USA fra klimaavtalen i Paris, og fremsnakker kull og billig bensin.

Senest i en Twitter-melding denne uken.

En ny statlig rapport, utarbeidet i samarbeid av 13 ulike offentlige organer, slår bena under Trumps klimafornemmelser og gir nærmest full støtte til det overveldende flertallet klimaforskere som for lengst har konkludert med at klimaendringene er reelle.

Rapporten, som er bestilt av Kongressen, slår fast at klimaendringene alt truer liv og eiendom i USA. Sist sett i de voldsomme skogbrannene i California som har utslettet hele småbyer og kostet bortimot hundre mennesker livet. Flere hundre er fortsatt savnet.

Kostnadene vil komme opp i «Hundrevis av milliarder dollar i året», heter det i rapporten. I et «worst-case scenario», der klimautslippene øker med dagens vekstrater, vil ekstremvarme føre til kostnader anslått til 155 milliarder dollar i året innen 2090. Samtidig anslås skadene på eiendom langs kystene fra høyere havnivå, stormer og flommer til nesten 120 milliarder dollar i året.

Gjemt bak en kalkun

Rapporten ble offentliggjort fredag ettermiddag amerikansk tid, mens mange amerikanerne var mest opptatt med Black Friday, dagen etter høsttakkefesten når familie og venner samles en langhelg for å spise kalkun med familie og venner.

Det gjelder også journalister og media generelt, som nettopp under Thanksgiving-langhelgen har kanskje den laveste bemanningen gjennom hele året.

Trump-administrasjonen nekter for at det odde tidspunktet er et forsøk på å begrave rapporten.

David Reidmiller, den øverste ansvarlige for rapporten, sier til nyhetstjenesten Axios at man ville få rapporten ut før neste runde i FNs klimaforhandlinger i Polen 2. desember.

– Vi ville få den ut i god tid før disse møtene slik at folk får sjansen til å gå gjennom den, sier Reidmiller.

Monica Allen, talsperson for The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), sier til Axios at beslutningen om å legge frem rapporten på denne inneklemte dagen ble tatt for en ukes tid siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: Sorry to bother you
02:24
Publisert: