Statsminister Theresa May gikk på et knusende nederlag i Parlamentet tirsdag kveld.

Bare 202 stemte for avtalen. 432 stemte mot avtalen.

På forhånd ble det spekulert i om May ville velge å kaste kortene og trekke seg allerede tirsdag kveld hvis hun skulle gå på et stort nederlag. Det kritiske tallet som ble nevnt var 100. Dersom et flertall på flere enn 100 parlamentsmedlemmer stemmer mot avtalen, kan hun tenke slik at det vil være umulig å få flertall for i neste runde, mente eksperter. Nederlaget ble altså langt verre.

Fremmet mistillitsforslag

En rasende Labour-leder Jeremy Corbyn fremmet mistillitsforslag mot Theresa May rett etter at avstemningen var avsluttet. Dette mistillitsforslaget hadde han varslet på forhånd, og det vil formelt bli stemt over onsdag.

– Hun kan ikke seriøst mene at hun etter to år med feiltrinn er i stand til å forhandle frem en god avtale for folket, sa Labour-leder Jeremy Corbyn, før han informerte Parlamentet om mistillitsforslaget.

May ba i sitt siste innlegg før avstemningen Parlamentets folkevalgte om å være sitt ansvar bevisst før brexitavstemningen.

– Dette er historisk for Parlamentet og vårt land, sa May.

Hun viste til at alle stemmer var blitt hørt i prosessen, og sa at det heller ikke er noen tvil om at det har vært en demokratisk prosess som har ledet frem til i dag.

– Vi har sett Parlamentet på sitt mest lidenskapelige. Ingen kan være i tvil om at dette representerer demokrati. Det handler om vår fremtid. Ansvaret for hver og en av oss er viktig. For dette bestemmer fremtiden for generasjonene fremover, sa hun til de folkevalgte.

«Må sørge for at brexit finner sted»

Etter det sviende nederlaget i Parlamentet tirsdag ba statsministeren Underhuset lytte til det britiske folket og sørge for at brexit finner sted.

– Jeg ber medlemmer fra alle partier i dette hus om å lytte til folket som ønsker at dette spørsmålet får en avklaring, sa May.

EU-president Donald Tusk tvitret følgende like etter at resultatet var klart:

«Dersom en avtale er umulig, og ingen ønsker ingen avtale, hvem vil da til slutt ha motet til å si hva den eneste gode løsningen er?»

EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker beklager utfallet av Brexit-avstemningen i Storbritannia.

Juncker ber den britiske regjeringen klargjøre sine intensjoner med tanke på sine neste skritt så fort som mulig, heter det i en uttalelse.

– Risikoen for en uryddig uttrekning fra EU har nå økt med kveldens avstemning. Selv om vi ikke ønsker at dette skal skje, vil EU-kommisjonen fortsette sitt forberedende arbeid for å sørge for at EU er fullt ut forberedt, sier Juncker.

De folkevalgte i Underhuset har vært beinharde i sin motstand mot utmeldingsavtalen som statsminister Theresa May har forhandlet frem med EU.

Det skulle opprinnelig stemmes over brexitavtalen 11. desember. Statsminister Theresa May innså at det ville bli et nederlag og utsatte voteringen til 15. januar, men altså forgjeves.

Hva som skjer videre etter at skilsmisseavtalen som May har forhandlet frem er stemt ned, er helt uvisst.

Ingen vet, men det er skissert en rekke muligheter. Det kan bli startet nye brexitforhandlinger, som Labour-leder Jeremy Corbyn antydet i sitt siste innlegg i Parlamentet tirsdag. Det kan også bli nyvalg, en ny folkeavstemning og en rekke flere alternativer.

Publikum med plakater, flagg og vimpler hadde samlet seg utenfor det britiske Parlamentet før den historiske avstemningen over brexitavtalen.

De som ønsker en ny folkeavstemning om Storbritannias medlemskap i EU vifter med blå og gule EU-flagg. Andre som ønsker en utmelding, holder opp plakater der de erklærer «Leave means Leave». Ytterligere andre holder plakater der de slår fast at meningsmotstanderne er svikere.

Usikker vei videre

Veien videre for brexit er nå helt i det blå.

– Dette er begynnelsen på enda mer kaos, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, til DN.

Spørsmålet mange stiller seg nå er: Har Theresa May en plan B?

Peker ut flere alternativer

Mustad peker ut flere mulige alternativer på kort sikt, der det første er det mest sannsynlige:

* Theresa May har tre dager på seg å presentere et nytt forslag til parlamentet, en plan B. Sannsynligvis setter hun seg på første fly til Brussel onsdag i håp om at EU kan gi henne noe hun kan selge inn til parlamentet.

– Sannsynligvis vil parlamentet se det an og gi henne disse tre dagene, og at det blir en endelig avstemning på fredag, sier Mustad.

* Theresa May trekker seg.

– May trekker seg ikke så lenge det ikke finnes en klar arvtager, og ingen vil steppe inn i hennes sted i dette kaoset, sier Mustad.

* Theresa May utlyser en ny folkeavstemning. Selv om hun gjentatte ganger har understreket at det ikke vil skje.

– Dette er en mulighet for May å komme seg ut av en vanskelig og helt fastlåst situasjon, sier Mustad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang om brexit: Sannsynlig at de utsetter utsettelsen
DNs Kjetil Wiedswang og tidligere Høyreleder Jan Petersen om kveldens avstemning i parlamentet.
04:48
Publisert: