Søksmålet, som også rettes mot teknologigiganter som Microsoft og Google, er fremmet av International Rights Advocates i USA, melder BBC.

Rundt 60 prosent av verdens kobolt hentes ut av gruver i Kongo. Metallet benyttes i batterier til alt fra elbiler til mobiltelefoner.

Det er utstrakt bruk av barnearbeid i gruvene i Kongo, der arbeidsforholdene er forferdelige og ulykker ofte skjer.

Ifølge søksmålet er selskapene som benytter kobolt fra Kongo, kjent med dette og må derfor stilles til ansvar.

Dette er den første gangen teknologigigantene står ovenfor en søksmål av denne typen, skriver The Guardian. Etterspørselen etter kobolt har tredoblet seg de siste fem årene, og er ventet å doble seg igjen i løpet av neste år, skriver avisen.

The Guardian har fått tilgang til rettspapirene. Der er det gjengitt flere av skjebnene til barnearbeidere i gruven. En gutt skal blant annet ha begynt å jobbe i gruvene da han var et lite barn som følge av at familien ikke hadde råd til å betale den månedlige skoleavgiften på rundt 50 kroner. Da han jobbet under bakken, kollapset gruven og han ble begravd levende. Familien fant aldri liket.

The Guardian har rettet spørsmål til Huayou, Apple, Google, Dell og Tesla, men ikke fått svar. I en uttalelse til the Daily Telegraph sier en talsperson for Microsoft:

– Hvis det er tvilsom oppførsel eller mulig brudd fra en av våre leverandører, undersøker vi og gjennomfører tiltak. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.