Kongressen er i mål med forhandlinger om en krisepakke for den amerikanske økonomien på rundt 900 milliarder dollar (cirka 7730 milliarder kroner).

Det er den andre krisepakken for økonomien under pandemien, og den første siden 27. mars.

– Mer hjelp er på vei

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, skriver på Twitter at amerikanerne ikke lenger må kjempe mot koronaviruset alene.

– Kongressen har nettopp kommet til enighet. Vi kommer til å vedta en ny krisepakke så fort som mulig. Mer hjelp er på vei», lover McConnell.

McConnell var lettet da han bekreftet avtalen i Senatet.

–Dette er gjennombruddet landet har behov for. Jeg håper vi kan gjøre dette så raskt som mulig, sa han.

De fleste amerikanere får en engangsutbetaling på 600 dollar. Arbeidsløse får 300 dollar ekstra i uken de neste ti ukene.

Næringslivet vil, ifølge pakken, få krisehjelp til en verdi av 300 milliarder dollar.

Forhandlingene har dratt ut i tid, og sist fredag holdt det på å gå med en nedstengning av føderale myndigheter i USA fordi Demokratene og Republikanerne ikke ble enige om en krisepakke og finansiering av staten.

En hastevotering fredag i Kongressen sørget for å gi staten to dager ekstra med finansiering, og mer tid til politikerne for å bli enige om en krisepakke.

– Langt fra perfekt

Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, skriver i et brev til sine partikolleger at pakken er et første steg og at mer hjelp vil komme når Joe Biden tiltrer som president om en måned.

– Det amerikanske folket har mye å feire i denne lovgivningen. Ikke misforstå; denne avtalen er langt fra perfekt, men den vil gi nødhjelp til en nasjon som virkelig er i en nødssituasjon, sa Demokratene minoritetsleder i senatet, Chuck Schumer.

Det er skepsis hos deler av republikanerne, som har motsatt seg nye krisepakker.

– Vi må kunne vite innholdet og få tilgangen til lovteksten først. Nå skal det bokstavelig talt stemmes over om noe ingen har lest. Så ja, jeg er ikke en fan av dette, sa senator James Lankford, ifølge Politico.

– Oppveier det dårlige

Den republikanske senatoren Pat Toomey, som har truet med å stemme mot tiltakspakken hvis utlånsprogram fra den forrige tiltakspakken reduseres, sier han vil støtte den inngåtte avtalen når den skal stemmes over i Senatet

Som en del av avtalen mellom partiene skal det bevilges 1400 milliarder dollar til finansiering av statsapparatet frem til september 2021.

– Det gode oppveier det dårlige, sa han søndag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.