– Etterforsker Mueller har ingen bevis for at hverken Trump, hans valgstab eller noen andre amerikanske borgere har vært involvert med russisk innblanding i presidentvalget 2016, sa USAs justisminister William Barr under en pressekonferanse om Mueller-rapporten torsdag ettermiddag.

– Dette burde alle amerikanere være takknemlige for å få vite, la han til, og understreket at de mener Russland har forsøkt å påvirke valget.

Pressekonferansen ble holdt før den ettertraktede rapporten, som tar for seg Russlands innblanding i det amerikanske valget 2016 og Trumps mulige samrøre, ble lagt på Kongressens bord. Dette fikk flere demokrater til å reagere.

– Den partipolitiske håndteringen har resultert i en tillitskrise hva angår hans uavhengighet og upartiskhet, uttalte leder i Representantenes hus Nancy Pelosi.

Rapporten vil også bli publisert på departementets hjemmesider i løpet av torsdagen.

Anklaget for «urent spill»

Det er spesialetterforsker og tidligere FBI-direktør Robert Mueller som har hatt ansvaret for å etterforske mulig russisk innblanding i det amerikanske valget i 2016, og hvorvidt president Donald Trump var involvert i prosessen.

Det tok ikke lang tid før den amerikanske presidenten hørte fra seg på Twitter.

«Game over», tvitret Trump, kun minutter etter at Barrs konferanse var ferdig.

Pressekonferansens budskap var derimot ikke nytt, der et utkast som først ble lagt frem i slutten av mars oppsummerte det samme.

Dette førte til sterke protester fra flere demokrater, som første til at det senere ble bestemt at hele rapporten skulle offentliggjøres.

Kritikken er noe demokratene har fortsatt med torsdag. At Barr valgte å holde pressekonferansen før Kongressen mottok rapporten er blitt omtalt som «urent spill» og justisministeren er også blitt anklaget for å ta Trumps side i prosessen, ifølge BBC.

– Istedenfor å la rapporten tale for seg selv, tar Barr uvanlige skritt for å spinne Muellers etterforskning, sa demokraten Jerry Nadler torsdag.

Trump ble på dagtid torsdag informert om deler av innholdet i rapporten, der Justisdepartementet skal ha hatt flere samtaler med Det hvite hus' advokater om de kommende konklusjonene.

Barr understreket at Det hvite hus har samarbeidet fullt ut med Muellers granskning.

To versjoner

Det er ventet at rapporten vil danne et større og mer forståelig bilde av Russlands innblanding i den amerikanske valget, samt oppklare flere av de mistenkte handlingene fra Trumps stab.

I tillegg vil den kunne avsløre hvilke av presidentens rådgivere som kan ha gått bak hans rygg, skriver New York Times.

Ifølge CNN er det ventet at rapporten vil komme i to versjoner – én for offentligheten, og en annen mer detaljert for utvalgte medlemmer av Kongressen.

Deler av den førstnevnte vil være sladdet i fargekoder, der Mueller ifølge NBC News er redd for å avsløre kilder, metoder og detaljer som kan ødelegge for andre pågående prosesser.

På siden av Mueller-rapporten, har det startet minst et dusin andre etterforskninger og granskninger av Trump – også av hans stab og forretningsinteresser.

– Publikum får kunne se hvilke kategorier som er sladdet. Sladdingene gjelder kilder og metoder, andre etterforskninger som er pågående og privat informasjon om tredjeparter, sier Barr under pressekonferansen.

Spesialetterforsker Rober Mueller har ledet «Russland-etterforskningen» i 22 måneder.
Spesialetterforsker Rober Mueller har ledet «Russland-etterforskningen» i 22 måneder. (Foto: Andrew Harnik)

Mueller etterforsket også til sammen ti mulige hendelser hvor Trump skulle ha hindret etterforskningen, men konkluderte ikke om dette var tilfelle.

Trumps advokater har fått lese den sladdede versjonen av rapporten, men har ikke fått lov til å foreslå noen endringer og har heller ikke bedt om dette, sa Barr.

Arbeidet med rapporten har vært meget omfattende, og har pågått i 22 måneder.

Hele 19 advokater og 40 etterforskere har intervjuet nærmere 500 vitner. I tillegg er 13 utenlandske regjeringer kontaktet.

Trump hverken siktet eller frikjent

Muellers rapport ble først levert 22. mars.

To dager senere la justisminister Barr frem et sammendrag for Kongressen. Sammen med visejustisminister Rod Rosenstein, fant de at det ikke er tilstrekkelig juridisk grunnlag for å sikte presidenten for samrøre mellom sin presidentkampanje og russiske myndigheter.

Hovedkonklusjonen i rapporten kan oppsummeres i to punkter:

* Det er ikke bevis for at Trump med hans valgkampstab konspirerte med Russland

* Det er ikke bevis for at Trump forhindret rettens gang

Muellers oppgave har kun vært å etterforske saken og fremlegge bevisene.

Til tross for at rapporten også understreket at den ikke frikjenner presidenten, tok Trump dette selv som en stor seier.

– Dette er en full og total frifinnelse, tvitret han like etter rapport-sammendraget, og la også til at Muellers granskning var «mislykket».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.