Douglas Jensen er den skjeggete 43 år gamle mannen som ble sett jagende etter en politimann i Kongressens korridorer i USA under opptøyene i januar. Hordene fulgte etter Jensen, som hadde en svart t-skjorte med en stor Q på.
Jensen risikerer opp mot 50 år i fengsel etter at en føderal jury i Washington, D.C. fant ham skyldig i alle de syv tiltalepunktene fredag.
Jensens kone April gråt da mannen ble funnet skyldig ved inngangen til helgen. Ifølge tv-kanalen NBC vil straffeutmålingen være klar like før jul – 16. desember.
Det kan bli en brutal førjulsgave for Qanon-tilhengeren og hans kone selv om det ikke er veldig sannsynlig at han må sitte 50 år bak lås og slå.
Den lengste straffen etter opptøyene er så langt på ubetinget fengsel i syv år og tre måneder.
Truet med kniv
Ifølge påtalemyndigheten var Jensen blant de ti første til å ta seg ulovlig inn i Kongressen 6. januar.
Jensen ble etter hvert del av en flokk som konfronterte politimannen Eugene Goodman, som var helt alene akkurat der. Jensen kom seg fremst i flokken og sto etter hvert ansikt til-ansikt med Goodman.
Jensen hadde en kniv og skal ha ropt til Goodman at han måtte flytte seg. Jensen og mobben rundt ham ville ifølge tiltalen ha hjelp fra politimennene til å arrestere daværende visepresident Mike Pence, som var i bygningen for å ratifisere presidentvalget som endte med at Joe Biden ble ny president i USA.
Mobben aksepterte ikke Donald Trumps valgnederlag.
Goodman, som vitnet i saken mot Jensen, ble jaget opp trappene like ved siden av Senatet og fortalte at han følte seg truet av mobben, ifølge en artikkel i The Guardian.
Goodman er tidligere blitt tildelt Kongressens gullmedalje for sin innsats ettersom han ledet mobben bort fra de folkevalgte idet de løp etter at i korridorene.
«En svært forstyrret mann»
Etter 40 minutter ble Jensen tvunget til å forlate Kongressen.
Han ble to dager senere pågrepet hjemme i delstaten Iowa.
I rettssaken tegnet Jensens forsvarere et bilde av en «svært forstyrret mann» som ble bare mer forstyrret av Qanon-bevegelsen og nedstengningen i forbindelse med koronapandemien. De understreket også at Jensen ikke hadde skadet noen fysisk i forbindelse med stormingen.
Syv personer døde som følge av stormingen – 140 personer ble skadet, ifølge en rapport utarbeidet av Senatet. I etterkant av stormingen har påtalemyndigheten opprettet saker på 870 personer – så langt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.