Kongressen i USA ble stengt onsdag, som følge av at flere demonstranter har brutt barrikadene utenfor og tatt seg inn i bygget.

Klokken 19 norsk tid begynte møtet mellom Representantenes hus og senatet, med mål om formelt å godkjenne valgresultatet. Dette må gjøres før Joe Biden kan tiltre vervet 20. januar.

Litt over klokken 21 norsk tid kom meldinger om at demonstranter som var utenfor Kongressen i Washington D.C. og hørte avtroppende president Donald Trump tale, hadde tatt seg helt inn til kammeret til Senatet. En produsent i NBC News har lagt ut film av at demonstranter går rundt i salen.

Deretter kom det meldinger om at en kvinne hadde blitt skutt. Rund midnatt norsk tid onsdag skrev amerikanske medier at hun var død.

Samtidig er det meldt at kongressbygningen er sikret, og at nasjonalgarden er satt inn.

Trump holdt tale til demonstranter

Foranledningen til det som nå utspiller seg i Kongressen, er et møte mellom de to husene for å foreta en offisiell opptelling av valgmannsstemmene.

I forkant av møtet gjorde president Trump flere fremstøt for å få visepresident Mike Pence, samt republikanere i senatet, til å få resultatet kjent ugyldig.

Pence skrev i en uttalelse like før møtet at dette var utenfor hans makt, noe som fikk presidenten til å ta til Twitter og skrive at Pence ikke var «modig nok».

Han ble raskt evakuert fra bygget, da demonstrantene meldte sin ankomst.

Demonstranter i sammenstøt med politiet utenfor kongressen onsdag.
Demonstranter i sammenstøt med politiet utenfor kongressen onsdag. (Foto: Julio Cortez / AP Photo)

«Hamring på døren»

New York Times-journalist Emily Cochrane skrev i 21-tiden på Twitter at de kunne høre hamring på døren til kammeret, der møtet i kongressen fant sted. Hun skriver at politiet har funnet frem våpen, og at de som er igjen der hun befinner seg på galleriet har lagt seg på gulvet.

Bloomberg-journalist Erik Wasson skrev på samme tid at politiet og demonstrantene har rettet våpen mot hverandre. Huffington Post-journalist Matt Fuller skrev først at det var avfyrt skudd inne i bygningen, men skrev senere på Twitter at han ikke kunne bekrefte dette.

Ifølge CNN var det fremdeles rundt hundre mennesker igjen i kammeret, der møtet er blitt avholdt rundt 21 norsk tid. Disse ble gitt gassmasker.

Nærmere klokken 21:30 norsk tid kom det flere meldinger på Twitter om våpendramaet som har utspilt seg i Kongressen.

Politiet står klare med våpen rettet mot demonstranter som har tatt seg inn i kongressen i USA. Det er kommet meldinger på Twitter om at det er blitt avfyrt skudd, men disse er ikke bekreftet.
Politiet står klare med våpen rettet mot demonstranter som har tatt seg inn i kongressen i USA. Det er kommet meldinger på Twitter om at det er blitt avfyrt skudd, men disse er ikke bekreftet. (Foto: Andrew Harnik / AP Photo)

Trump reagerer på opptøyene

President Donald Trump holdt tidligere onsdag tale for de fremmøtte demonstrantene i Washington, onsdag.

Da de første meldingene om demonstranter i kongressen kom, ba Trump disse om å forholde seg rolige og lytte til politiet. «De er på vår side», skrev han på Twitter.

Like etterpå følger han opp med en ny melding, der han ba om at det ikke blir brukt vold.

Ifølge CNN ble Trump bedt om å gå lenger enn dette, noe han så først avviste. Han har fulgt utviklingen fra Det hvite hus.

Kevin McCarthy, som leder republikanerne i Representantenes hus, sier til CNN at han har snakket med presidenten om opptøyene.

– Jeg ringte han. Jeg synes vi burde komme med en uttalelse, sier han.

Det samme ba Joe Biden om, da han adresserte hendelsene like før 22:00 norsk tid. Han ba Trump vise seg på riksdekkende tv, og be demonstrantene «få en slutt på beleiringen».

Presidenten viste seg like etter på Twitter, der han ba demonstrantene om å dra hjem.

Demonstranter på vei inn i kongressbygningen.
Demonstranter på vei inn i kongressbygningen. (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Nasjonalgarden tilkalt

Washington Post-journalist Mike DeBonis skrev på Twitter at lederen for underhuset, demokraten Nancy Pelosi, ba om hjelp fra nasjonalgarden om å få kontroll på opptøyene og å sikre kongressbygget Capitol Hill.

Ifølge DeBonis var de da på vei. Senere kom en kontrabeskjed, også på Twitter. Washington Post-journalist Aaron Davis skrev at Forsvarsdepartementet hadde avslått forespørselen om å sende inn nasjonalgarden.

Det er senere bekreftet at nasjonalgarden er underveis av Pentagon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En Trump-supporter benytter muligheten til å ta en selfie, etter at hun og flere andre demonstranter har lykkes med å ta seg inn i kongressen i USA. I bakgrunn veies et flagg, med påskriften «Keep America great».
En Trump-supporter benytter muligheten til å ta en selfie, etter at hun og flere andre demonstranter har lykkes med å ta seg inn i kongressen i USA. I bakgrunn veies et flagg, med påskriften «Keep America great». (Foto: SAUL LOEB / AFP)