Trump og hans advokat Giuliani sørget ifølge Sondland for at amerikansk innenrikspolitikk ble et tema i den utenrikspolitiske dialogen med Ukraina. Det inkluderer forsøket på å få i stand en etterforskning av det ukrainske selskapet Burisma, der sønnen til Trumps demokratiske rival Joe Biden satt i styret.

USAs EU-ambassadør er den foreløpig siste av en rekke vitner som avhøres bak lukkede dører i Representantenes hus' riksrettsgransking av presidenten.

Flere amerikanske medier har fått tilgang til Sondlands skriftlige uttalelser som han har med seg til torsdagens høring. Her prøver ambassadøren å distansere seg fra ethvert forsøk fra Trump eller hans personlige advokat Giuliani på å få ukrainerne til å etterforske Biden.

Skuffet

Sondland bekrefter et bilde som andre nåværende og tidligere medlemmer av Trumps administrasjon har tegnet overfor Kongressen. Det dreier seg også om at Trump-administrasjonen kommuniserte med regjeringen i Ukraina gjennom bakkanaler.

Sondland sier han var skuffet over at Trump ga ham ordre om å samarbeide med Giuliani i forholdet til Ukraina, ifølge manuset for vitnemålet. Ambassadøren planla videre å si i høringen at han fulgte Trumps ordrer, men at han mener det er feil å be en utenlandsk regjering om å foreta etterforskninger med den hensikt å påvirke et presidentvalg i USA.

Sentrum for granskningen

Det har vært knyttet spenning til Sondlands opptreden torsdag fordi tekstmeldinger og andre vitnesbyrd plasserer ham i sentrum for kommunikasjonen med ukrainske myndigheter som antas å være svært viktig i granskningen.

Sentralt i Demokratenes forsøk på å stille Trump for riksrett er en telefonsamtale han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli. I samtalen forsøkte Trump å overtale Zelenskyj til å etterforske far og sønn Biden.

– Giuliani understreket at presidenten ville ha en offentlig uttalelse fra president Zelenskyj som forpliktet Ukraina til å se på spørsmål om antikorrupsjon, sa Sondland ifølge det lekkede manuset.

Nekter å samarbeide

– Giuliani nevnte spesifikt valget i 2016 (inkludert DNC-serveren) og Burisma som to temaer som presidenten mente var viktig at ble gjenstand for antikorrupsjonsetterforskning, heter det videre.

Riksrettshøringene utføres i fellesskap av utenrikskomiteen, etterretningskomiteen og kontrollkomiteen i Representantenes hus, der Demokratene har flertall.

Trump og Det hvite hus har erklært at de ikke vil samarbeide med det de kaller en urettmessig granskning, og Sondland ble først nektet å møte i høring. Grunnen til at han torsdag likevel møter, er at han ble stevnet, og da er det ikke lenger frivillig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.