Lederne av G7-landene møtes til det første store toppmøtet siden pandemien startet denne uken. Storbritannias statsminister Boris Johnsen er vertskap for samlingen i Cornwall. Vestlige land og Kina ser slutten på pandemien. For andre land er de inne i nye smittebølger.

Globalt samarbeid sviktet

Øverst på dagsorden under G7-møtet står den globale responsen på Covid-19, tilgang til vaksiner og styrking av framtidens globale pandemiberedskap.

I et brev til G7-møtet, som blant annet Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair, FNs avgåtte generalsekretær Ban-Ki Moon og næringslivstoppen Richard Branson har undertegnet, oppfordrer de rike land om å finansiere regningen for vaksiner til verden.

«I 2020 var vi vitne til at det globale samarbeidet sviktet. 2021 kan innlede en ny epoke. Ingen er trygge fra Covid-19 før alle er trygge overalt», skriver de over 230 personene i brevet som den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til.

I Storbritannia har rundt 70 prosent av befolkningen fått minst en vaksinedose. I USA er det overskudd på vaksinedoser og helsemyndighetene forsøker å lokke folk til å ta vaksinen. I andre land har vaksinasjonen knapt startet.

I brevet oppfordres til at G7-landene betaler to tredjedeler av regningen på 66 milliarder dollar (550 milliarder kroner) det vil koste å vaksinere befolkningen i lavinntektsland mot Covid-19.

Slik har pandemien påvirket barn og unges gamingvaner
Mediaprofessor Laine Nooney ved New York University forklarer dataspilltrendene som har utviklet seg blant de unge under pandemien, og hva de betyr for fremtiden: – Ingen ville leve i en verden der man kun kan møtes på Internett, men sånn er det.
04:03
Publisert:

– Dette er den beste forsikringen i verden, sier Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown i brevet.

Over 2,5 millioner mennesker er registrert døde fra koronapandemien, 400 millioner arbeidsplasser har gått tapt og pandemien vil ha forårsaket økonomiske ødeleggelser på 28.000 milliarder dollar i 2025, ifølge en rapport fra vaksinekoalisjonen Cepi.

Største utfordring i etterkrigstiden

De som har undertegnet brevet avviser at det er bistand å finansiere vaksiner til lav- og mellominntektsland.

«Dette er i hvert lands strategiske interesse. Og som Det internasjonale pengefondet (IMF) har sagt: dette er den beste investeringen i historien», heter det i brevet.

Storbritannias statsminister Boris Johnson sa i helgen at han vil be om støtte fra de andre G7-lederne om å vaksinere hele verden innen slutten av neste år.

– Vi må møte den største utfordringen i etterkrigstiden ved å vaksinere alle. Klarer vi dette vil det være den største prestasjonen i medisinsk historie, sa Johnson.

Vaksineutvikling på 100 dager

Vaksinekoalisjonen Cepi, som ble startet blant annet på initiativ fra Norge og har hovedsete i Oslo, har stått sentralt i den internasjonale responsen siden før Verdens helseorganisasjon mente det var en pandemi.

«Pandemien har satt verden i knestående. Dette er tiden for å forene og bryte sirkelen som har vært preget av panikk og omsorgssvikt under pandemien», skriver Cepi i en omfattende plan for hvordan verden bygger et fremtidig system som raskere og mer rettferdig skal være klar når neste pandemi treffer.

CEPI, og pandemieksperter, mener det er et tidsspørsmål før neste pandemi rammer.

«Hvis vi ikke gjør noe vil ikke Covid-19 bli den siste pandemien i dette århundre», skriver Cepi.

De foreslår investeringer på 3,5 milliarder dollar. Dette skal gå til «banebrytende forskning og utvikling» av vaksiner. Tiden for å utvikle nye vaksiner skal reduseres til 100 dager. Koronavaksinene som benyttes nå ble utviklet på under 300 dager – en ny rekord.

«100 dager et ambisiøst, men en oppnåelig målsetning. Det er noe vi må oppnå for å bryte syklusen av epidemier og pandemier som forfølger menneskeheten», skriver Cepi i planen med tittelen «The urgency of now».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.