Frykten for krigsutbrudd i Ukraina og en kraftig økning i registrerte koronautbrudd i Hongkong og Sørøst-Asia tynger på markedene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med 1,5 prosent den første handelstimen fredag morgen. Den er 0,5 prosent lavere like før lunsj lokal tid.

Gått fryktelig galt

Hongkong, som er et av verdens viktigste finansmarkeder, tviholder på nullsmittestrategien og holder grensene stengt. Fra å ha en håndfull importerte smittetilfeller de to første årene av pandemien er det satt nye rekorder nesten daglig de siste ukene.

Forrige onsdag ble det for første gang registrert over 1000 smittetilfeller på en dag. Sist onsdag ble det registrert 4285 smittede. Smittetrenden er økende.

Det er kaos ved sykehusene. Tidligere har det dreid seg om relativt få smittede og disse har fått behandling. Nå legges pasienter på senger utenfor sykehusene og minst 11.000 venter på behandling.

«Omikron har brakt Hongkong ned i knestående. Hvordan kunne det så fryktelig galt», spør storavisen South China Morning Post i et stort oppslag.

Hongkong, som har en viss selvstyrerett fra Kina, har fått klar beskjed fra Kinas president Xi Jinping denne uken om «å gjennomføre alle tiltak for å beskytte folket».

Kjæledyr reiser med privatfly: – Vi elsker ham som et familiemedlem
Koronarestriksjoner og uroligheter gjør at enkelte velger å flytte fra Hongkong. De som tar med seg kjæledyrene sine, kan måtte betale opptil $190.000 for å få med seg katter og hunder på reisen. Bloombergs Rosalie e'Silva forklarer.
04:43
Publisert:

Byens leder Carrie Lam ønsker at hotellene samarbeider og stiller 10.000 hotellrom til rådighet for karantene.

– Jeg ser ikke hvordan vi kan stanse smitten for øyeblikket. Antall infeksjoner dobles omtrent hver tredje dag, sier professor Ben Cowling, som er ekspert på infeksjonssykdommer ved University of Hongkong i siste episode av podkasten «Inside China».

Kan miste dominerende posisjon

Internasjonale finansinstitusjoner og storselskaper som i mange tiår har hatt brukt Hongkong som en base for aktiviteter i hele Asia vurderer strategiene og spør seg selv om byen vil klare å reise seg igjen.

– Jo lenger vi må opprettholde de relativt restriktive mobilitetsbegrensningene sammenlignet med andre knutepunkter, jo vanskeligere vil det være å opprettholde den dominerende posisjonen byen har i regionen, advarer konsernsjef Bill Winters i storbanken Standard Chartered i et intervju med Financial Times.

Tidligere var resten av Asia en flytur unna Hongkong. Nå må alle gjennom to til tre uker karantene ved innreise. Det er innført flyforbud til åtte land, blant annet USA og Storbritannia.

Bank of America vurderer hvilke ansatte som skal flytte fra Hongkong til Singapore. Pernod Ricard flyttet ledelsen for den asiatiske virksomheten fra Hongkong til Singapore nylig.

Det forberedes massetesting av alle innbyggerne i byen, sannsynligvis fra neste uke.

– Med full støtte fra den kinesiske regjeringen, myndighetenes innsats og innbyggernes fulle støtte må vi kjempe mot denne smittebølgen. Det er ikke et alternativ å overgi seg til viruset, sa Hongkongs leder Carrie Lam denne uken.

Normalisering i Singapore

Singapore, som konkurrerer med Hongkong om å lokke til seg kapital, selskaper og talenter, er innstilt på å normalisere situasjonen. Landet er i ferd med å gjenåpne til fullvaksinerte fra flere land. Målet er å åpne for alle land, sa regjeringen denne uken.

Finansministeren legger på fredag frem statsbudsjettet for det avvikende regnskapsåret som starter den 1. april. Målet er å unngå nok et år med store underskudd på grunn av pandemien. Singapore har brukt rundt 100 milliarder Singapore-dollar (665 milliarder kroner).

– Utfordringen blir å normalisere budsjettet, og samtidig sikre at den økonomiske oppgangen fortsetter og holde inflasjonen under kontroll. De må finne en måte å få et overskudd på statsbudsjettet ved å trekke tilbake noe støtte, men uten å stramme inn for mye slik at det går utover forbruket, sier seniorøkonom Trinh Nguyen hos Natixis til Bloomberg.

Hovedindeksen ved Singapore-børsen er blant vinnerne med en oppgang på nesten ti prosent i år. Regjeringen bekreftet tidligere denne uken at det ventes en økonomisk vekst på mellom tre og fem prosent i 2022. I 2021 var veksten på 7,6 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.