Indiske politikere erklærte seier over koronaviruset i vinter. Antall daglige smittetilfeller var nede på rundt 11.000. Dette ble feiret med å tillate store folkesamlinger, religiøse festivaler og en gjenåpning av storbyene.

For en måned siden var det over 400.000 smittede daglig. Det er for tiden nede på rundt 150.000 registrerte smittede daglig.

Bunnen nådd?

Mørketallene har vært høye og det har sannsynligvis vært over én million daglige smittede på det verste. Den såkalte indiske mutasjonen, som Verdens helseorganisasjon fra 1. juni omtaler som «delta»-varianten, har spredt seg til andre deler av Asia og til Europa.

India, som har avvikende budsjettår som avsluttes i mars, la mandag kveld frem de økonomiske statistikkene. Disse viser at landets bruttonasjonalprodukt falt med 7,3 prosent for 12-månedersperioden. For siste kvartal var den en svak vekst på 1,6 prosent.

Ifølge Verdensbankens statistikker, som går 60 år tilbake i tid, har India aldri tidligere opplevd en tilsvarende nedgang i den økonomiske aktiviteten.

Denne veksten var svakere enn konsensus, men bedre enn den indiske regjeringens egne prognoser, som indikerte en nedgang på åtte prosent.

«Det vil komme en betydelig nedgang i inneværende kvartal på grunn av virusoppblomstringen og restriksjoner for å begrense smitte», skriver Capital Economics – med sammenligning mot forrige kvartal.

Sammenlignet med samme kvartal i fjor ventes det imidlertid en økonomisk vekst. Årsaken er at India stengte helt ned i seks uker i fjor vår og det er et lavt sammenligningsgrunnlag i de økonomiske statistikkene.

Bølge av foreldreløse indiske barn
Foreldreløse barn står i fare for å bli utnyttet i India når pandemien har tatt fra dem foreldrene deres, forteller Bloombergs Saritha Rai: – Man frykter at mange barn vil utsettes for barnearbeid-agenter, barne-trafficking og folk som driver med illegal adopsjon.
01:39
Publisert:

Capital Economics mener bunnen ble nådd i andre halvdel av mai basert på nye realtidsdata.

«Det er en betydelig nedsiderisiko», skriver seniorøkonom Shilan Shah.

– Et sjokkerende fall

Internasjonale finansinstitusjoner har kuttet vekstprognosene for India, som er Asias tredje største økonomi, etter den siste smittebølgen. Konsensus ligger nå på en økonomisk vekst på ti prosent for inneværende budsjettår. Tidligere anslag lå på over 12 prosent.

«Nye vekststatistikker for 2020–21 viser at India er nummer 142 av 194 land, et sjokkerende fall for et land som en gang var blant de med høyest vekst», skriver tidligere sjeføkonom i Verdensbanken, Kaushik Basu, i en Twitter-kommentar.

Europeiske finansinstitusjoner er mest skeptiske. ING har nedjustert prognosene fra 9,2 prosent før smittebølgen til 7,8 prosent nå. Société Générale mener en vekst på 8,5 prosent er mest sannsynlig. Japanske Nomura ligger i den andre enden med en vekstprognose på 10,6 prosent.

Capital Economics tror den økonomiske aktiviteten kan ta seg forsiktig opp igjen, noe den også gjorde etter nedstengningen i fjor vår.

«Delstatene vil sannsynligvis være mer forsiktige når de løfter restriksjonene denne gangen. I så fall vil oppgangen være mer gradvis enn hva den var i andre halvdel av fjoråret», skriver Capital Economics.

Etterspørselssjokk

Koronapandemien har sendt 230 millioner indere ut i fattigdom, ifølge en studie fra Azim Premji University. En ti prosent nedgang i mobiliteten har ført til 7,5 prosent fall i inntekten, ifølge «State of Working India 2021: One year of covid-19».

«Pandemien har testet og ødelagt samfunnet vårt som ingen annen krise i manns minne. Døden har banket på altfor mange dører. Vi må lære fra erfaringene det siste året og ikke gjenta dem. Det er alltid de mest sårbare som betaler den høyeste prisen», skriver forfatterne i rapporten.

Den offisielle arbeidsledigheten økte til 14,7 prosent i midten av mai, ifølge Center for Monitoring Indian Economy (CMIE). 25 av 29 økonomer mener det er en risiko for at dette vil forverres i inneværende år, ifølge en undersøkelse India Times har foretatt.

– Det kommer til å bli et voldsomt etterspørselssjokk for økonomien. Noe av dette kan komme til å føre til permanente ødeleggelser og kan sende flere ut av arbeidsmarkedet og holde arbeidsledigheten høy det neste året, sier seniorøkonom Prakash Sakpal hos ING til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.