Indonesia var et av flere asiatiske land som hadde kontroll på smitteutbruddene. I løpet av de siste ukene har den alvorligste smittebølgen så langt brutt ut med en femdobling i bekreftede smittetilfeller. Det er store mørketall.
– Krigslignende nødssituasjon
På mandag ble det registrert nesten 30.000 nye smittetilfeller i Indonesia og 558 dødsfall. Dette er en ny rekord. I april og mai lå gjennomsnittet på rundt 5000 nye smittede. Det er en prekær mangel på oksygen ved mange sykehus – tilsvarende hva som var tilfeller i India.
– Det er som en krigslignende nødssituasjon, sa en kvinne til BBC Indonesia ved et sykehus på mandag.
Hun forsøkte å få behandling for sin syke mor. Hun ble avvist ved et sykehus, før den eldre moren ble plassert på en feltseng på et teltsykehus.
Røde Kors Indonesia advarte i forrige uke om at kapasiteten ved sykehusene er sprengt og at kapasiteten på testing må økes kraftig.
– Hver eneste dag ser vi at deltavarianten sender Indonesia nærmere en katastrofe, sa Jan Gelfland, som leder Røde Kors-delegasjonen i landet.
En fremtredende epidemiolog ved University of Indonesia har vist frustrasjon på sosiale medier og i intervjuer.
– Indonesia har lenge befunnet seg i en tilstand av flokkdumhet. Ingen bryr seg eller skjønner at dette er en krise. Den menneskelige adferden har gjort det mulig for viruset å reprodusere og bli mer smittsomt, sier Pandu Riono til den australske fjernsynskanalen ABC News.
– Bedre enn ingen vaksine
Ifølge nettstedet LaporCovid-19, som deler detaljert informasjon om utbruddet i hele landet, døde over 30 pasienter i helgen ved sentralsykehuset i Yogyakarta-provinsen på grunn av oksygenmangel.
«Dette viser kollapsen i helsetjenestene. Antallet som meldes inn gjenspeiler ikke virkeligheten. Dette er toppen av isfjellet», skriver nettstedet, som innhenter informasjon fra sykehus, pårørende, sosiale medier og andre kilder.
I Bandung la et sykehus ut en melding på Instagram om at de ikke kan ta imot nye pasienter på grunn av oksygenmangel. I hovedstaden Jakarta har det vært en tidobling i antall begravelser som følger spesielle koronaregler.
Indonesia startet vaksinering i vår, men det går tregt. Fem prosent av befolkningen er fullvaksinerte, og 11,4 prosent har fått første dose.
Den kinesiske vaksinen fra Sinovac Biotech beskytter dårligere mot smitte enn vaksinene fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca.
– I enkelte tilfeller dette er hva folk har tilgang til. Det er bedre enn ingen vaksine, sier professor Peter Hotez ved National School of Tropical Medicine til Voice of America.
Av 26 leger som døde av koronaviruset i juni var minst 10 fullvaksinerte med Sinovac, ifølge den indonesiske legeforeningen. USA har lovt å sende fire millioner vaksiner til Indonesia – verdens fjerde mest folkerike med en befolkning på over 270 millioner mennesker.
Nye nedstengninger
Regjeringen har innført nye restriksjoner de neste to ukene med en delvis nedstengning av kjøpesentre, skoler og forbud mot å spise på restauranter på Java og Bali.
– De siste dagene har pandemien utviklet seg svært raskt på grunn av den nye deltavarianten. Situasjonen tilsier at vi må være urokkelige og ta nye grep, sa president Joko Widodo i en tale.
For bare en måned siden virket det som at Indonesia var i ferd med å få kontroll med den siste smittebølgen.
– Alle økonomiske indikatorer viste en oppgang, sier direktør Shinta Kamdani i næringslivsforeningen Kadin til Reuters.
Ferieøya Bali planla å starte en gjenåpning i sommer. Dette er nå satt på vent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.