Japan var allerede inne i en økonomisk resesjon da koronapandemien rammet ved begynnelsen av året. Flere nedstengninger i vår sendte den økonomiske aktiviteten lavere. Landet har unngått nye, større smittebølger de siste månedene.

– Høres veldig imponerende ut

I morgentimene på mandag ble de offisielle økonomiske statistikkene for tredje kvartal fremlagt. Disse viser en årsjustert økonomisk vekst på 21,4 prosent i kvartalet – bedre enn ventet.

«Dette høres veldig imponerende ut. Med samme målemetode falt den økonomiske aktiviteten med 28,8 prosent i andre kvartal. Verdiskapingen er fortsatt betydelig lavere enn før koronapandemien», skriver ING i en rapport.

Finansinstitusjonen kritiserer måten beregningen foretas på.

«Når vi snakker om så store bevegelser i den økonomiske aktiviteten i alle retninger, vil en årsjustert beregningsmetode gjøre det vanskeligere å forstå hva som egentlig foregår», skriver analysesjef Robert Carnell hos ING.

Capital Economics viser til at den økonomiske aktiviteten i Japan økte med 5,5 prosent sammenlignet med andre kvartal og tror den sterke oppgangen vil fortsette – under forutsetning av at det ikke kommer nye koronautbrudd.

«Utsiktene for at en effektiv vaksine vil distribueres i første halvår utgjør en oppsiderisiko til våre prognoser, som er høyere enn konsensus, hvor vi tror Japan vil få en økonomisk vekst på 3,5 prosent i 2021», skriver analyseselskapet.

Viruskontroll uten vaksine

Den thailandske økonomien, hvor reiselivssektoren utgjør mellom 15 of 20 prosent av den økonomiske aktiviteten, har vært hardt rammet av en åtte måneder lang nedstengning.

Slik påvirker viruset turistmålene – positivt
Fra Filippinene til Thailand gir koronaviruset naturen en sjanse til å bøte på skadene turismen har påført den. Men til hvilken pris?
02:57
Publisert:

Landet har under 4000 registrerte tilfeller og kun en håndfull lokale smittetilfeller siden mai. Det første bekreftede tilfellet av koronaviruset utenfor Kina var i Thailand i januar.

Den økonomiske aktiviteten falt med 6,4 prosent i tredje kvartal sammenlignet med foregående kvartal. Dette er bedre enn konsensus.

«Det virker som at de har eliminert viruset. Denne suksessen skyldes en streng grensekontroll. Det har gjort det mulig for at livet går som vanlig og at sosial distansering ikke vil påvirke veksten fremover», skriver Capital Economics.

Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon trakk på fredag frem Thailand som et eksempel på et land som har klart å kontrollere koronaviruset.

– Thailand er et utmerket eksempel på at viruset kan kontrolleres med en helhetlig og omfattende tilnærming fra myndigheter og samfunnet – selv uten en vaksine, sa WHO-sjefen i en tale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.