Deler av kinesisk næringsliv vil stenge de neste åtte dagene i forbindelse med «Golden Week». Nasjonaldagen skal feires samtidig som at den tradisjonsrike høstfestivalen går av stabelen. Dette er første gang kinesere kan bevege seg fritt etter koronapandemien i vinter.

– Dette var overraskende

Nå må den viktigste enkeltkomponenten for den kinesiske økonomien, privat forbruk, vise at optimismen er tilbake. Landets shopping- og reiseglade forbrukere vil den neste uken vise om de er villige til å bruke penger igjen.

Foreløpig ser det bra ut. Ifølge reisebookingselskapet Ctrip ventes det at det vil bli foretatt 600 millioner reiser under «Golden Week». Dette er riktignok 20 prosent færre enn under fjorårets markering.

Kinesiske medier som Workers’ Daily mener dette er «hevnreiser» fra kinesere som ønsker å svi av penger på å reise etter å ha holdt ut med koronaviruset i vinter og vår.

Romprisene ved luksushoteller i Shanghai er 20 prosent høyere enn i fjor. Feriestedet Sanya på Hainan, som er Kinas svar på Hawaii, koster hotellrom 50 prosent mer enn for ett år siden. Noe av årsaken er at grensene fortsatt er stengt over hele verden.

Slik endrer korona din jobb og fritid
Forsker med fem punkter om hvordan korona vil endre verden
02:43
Publisert:

– Jeg trodde vi kunne spare penger på å reise til Sanya, så dette var overraskende, sier en kvinnelig turist, som tidligere har reist utenlands under «Golden Week», til Nihon Keizai Shimbun.

De mest populære reisemålene er Yellow Crane Tower i Wuhan – det opprinnelige episenteret for utbruddet, og Disneyland Shanghai. I Wuhan arrangeres det store konserter og fester igjen.

Setter lit til forbrukere

De siste seks månedene er det bekreftet under 8000 nye koronatilfeller i Kina – de aller fleste fra kinesere som har kommet tilbake fra USA eller Europa. Norge har i samme periode hatt en økning på 9100 smittetilfeller, ifølge ourworldindata.org.

Passasjertrafikken hos China Southern Airlines, som er Kinas største innenlandske flyselskap, var tilbake på 80 prosent av hva den var i fjor. Allerede i oktober kan den være tilbake med en vekst sammenlignet med i 2019.

Den kinesiske kommunistledelsen gjør klar den neste femårsplanen fra 2021. Koronapandemien og den pågående handelskrigen med USA gjør at målet frem til 2026 vil være den innenlandske økonomien – og bli enda mindre avhengig av eksportmarkedene.

– Kinas økonomi må fortsette å utvikle seg. Hvis eksporten faller, som følge av lavere internasjonal etterspørsel, må dette fanges opp av innenlands etterspørsel, sa regjeringsrådgiver Justin Yifu Lin på en pressekonferanse denne uken, ifølge CNBC.

Aktivitetsindekser for tredje kvartal viser at aktiviteten i den kinesiske industrien har tatt seg opp igjen. Ifølge Capital Economics var den kinesiske økonomien i august var tilbake på samme vekstbanen som den var før koronapandemien rammet for fullt i januar.

De økonomiske vekststatistikkene for tredje kvartal kommer senere i oktober. Flere internasjonale finansinstitusjoner har oppjustert vekstprognosene de siste ukene.

Spår langvarig kald krig

Forholdet mellom USA og Kina har ikke vært verre på flere tiår. Den pågående handelskrigen har rammet begge land hardt. Trump-administrasjonen har innført sanksjoner mot noen av Kinas største teknologiselskaper de siste 18 månedene.

Dette kommer på toppen av straffetoll på kinesisk import.

Kina-analytiker Darren Tay hos Fitch Solutions, som er en del av kredittvurderingsselskapet Fitch Ratings, mener USA og Kina har så vidt forskjellige verdier at det er uunngåelig at supermaktene ikke havner i en ny kald krig. Den kan vare i mange tiår.

– Med det mener jeg en full global, økonomisk, militær og ideologisk kamp som kan spre seg til store deler av verden. Det vil være en gruppe som støtter USA og en annen som støtter Kina, og et betydelig antall land som er fanget mellom de to, sa Tay under selskapets «Asia Macroeconomic Quarterly Update»-webinar denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.