Etter en forsiktig start har det kinesiske vaksineprogrammet skutt fart. Kina har startet masseproduksjon av vaksiner og forbereder storstilt eksport til land i Asia, Sør-Amerika og Afrika.
Mens andre land planlegger gjenåpning når det er oppnådd flokkimmunitet har ikke Kina satt en dato på når dette vil kunne skje.
Vaksinediplomati
Kina var tidlig ute med «vaksinediplomati». Landet har gitt over 100 millioner vaksinedoser i gaver til land over hele verden, blant annet folkerike land som Tyrkia, Brasil og Indonesia. Det er satt inn store ordrer for leveringer i andre halvår fra Asia, Afrika og Sør-Amerika.
«I september bør Kina kunne være i stand til å eksportere 340 millioner vaksinedoser hver måned. Det er mer enn hva de fleste regioner i verden har satt hittil», skriver analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics i en ny rapport.
USA skal kjøpe 500 millioner doser av Pfizer/Biontechs koronavaksine og donere dem til fattige land.
– Den økonomiske gjenreisingen for verden kommer ikke til å skje dersom ikke pandemien kommer under kontroll, sa president Joe Biden i forrige uke.
Ifølge en EU-rapport fra april driver Kina og Russland intensiv promotering av sine egne vaksiner, samtidig som de forsøker å undergrave tilliten til vestlige vaksiner, EUs institusjoner og europeiske vaksinestrategier.
– Betydelig oppside
I hele Asia, ikke medregnet Kina, er det til sammen satt under 380 millioner vaksinedoser totalt frem til 15. juni. I Sør-Amerika er det satt under halvparten så mange vaksinedoser totalt.
«Hvis Kina kan eksportere de volumene som våre anslag tyder på er dette en terskel som mange fremvoksende land som nesten ikke har startet med vaksinering kan nå raskt. Det er en betydelig oppside for land som sliter med å kontrollere koronaviruset», skriver analyseselskapet.
Thailand er blant land som benytter Sinovac-vaksinene sammen med AstraZeneca. Landet venter på leveranser fra Pfizer og Moderna. Målet er at 70 prosent av befolkningen skal ha fått første vaksinedose i løpet av september og at en full gjenåpning kan skje fra oktober.
Mindre effektive – stanser smitte
Verdens helseorganisasjon (WHO) hastegodkjente Sinovac i begynnelsen av juni. WHO forsikret om at den holder internasjonale standarder når det gjelder sikkerhet, effektivitet og produksjon. Det har vært skepsis til hvor effektive de kinesiske vaksinene Sinovac og Sinopharm er.
Costa Rica nektet å motta leveranser fra av Sinovac denne uken. Legemiddelverket i landet sa vaksinene ikke er effektive nok. Over 350 indonesiske leger som er blitt vaksinerte med Sinovac er blitt smittet av koronaviruset. Flere titall av disse er blitt innlagt på sykehus.
En ny undersøkelse fra Brasil viser imidlertid at Sinovac reduserer smittesymptomer med 80 prosent og dødsfall med 95 prosent etter to vaksinedoser når et stort nok antall mennesker er vaksinerte.
«De kinesiske vaksinene er mindre effektive enn andre. De har vist seg å stanse smitteutbrudd hvor de er blitt brukt hvis en høy nok andel av befolkningen vaksineres», skriver Capital Economics.
– Kina er en outsider
Kina vil være ferdig med første del av å ha fullvaksinert 80 prosent av sin egen befolkning med to doser i løpet av august måned. Samtidig er produksjonskapasiteten av vaksiner i ferd med å øke betydelig ved kinesiske fabrikker.
Ingen utenlandske vaksiner er godkjent for bruk i Kina. Av de rundt 850.000 utlendingene som bor i Kina har under en fjerdedel blitt vaksiner. Mange venter på vaksiner fra Biontech-Pfizer.
– De ser at Pfizer-vaksinene gir dem økt fleksibilitet å kunne reise internasjonalt i Europa og USA. Over 50 land har godkjent denne som trygg og effektiv, men Kina er en outsider, sier direktør i den amerikanske handelsforeningen i Shanghai, Ker Gibbs, til South China Morning Post.
Verdens helseorganisasjons leder Tedros Adhanom Ghebreyesus har kritisert land som driver vaksinediplomati for å styrke diplomatiske relasjoner og innflytelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.