Da koronapandemien brøt ut i vinter, strømmet ordrene inn hos det malaysiske selskapet Top Glove. Malaysia er verdens største produsent av latekshansker, som blant annet benyttes av helsepersonell, med en 65 prosent markedsandel. Top Glove produserer rundt 90 milliarder engangshansker i året.

– Forholdene er forferdelige

Aksjekursen på Top Glove ble nesten seksdoblet fra nyttår frem til oktober. Nå faller kursen, og selskapets omdømme, etter avsløringer om elendige forhold for over 21.000 ansatte – i hovedsak utenlandske fremmedarbeidere fra Bangladesh, Nepal, Myanmar og India.

Etter flere omfattende smitteutbrudd av koronaviruset ved fabrikker i Malaysia i november har myndighetene startet etterforskning.

Arbeidsminister Datuk Seri M Saravanan er forferdet over hvordan ansatte er stuet sammen i sovesaler når de ikke står ved samlebåndene. Inntil 30 personer sover i samme rom.

– Jeg har selv besøkt bygningene hvor de bor, og forholdene er forferdelige. Jeg har gitt beskjed om vi skal gå inn med alt av ressurser. Dette er store grupper med sårbare fremmedarbeidere. Hvis vi ikke foretar oss noe, kan denne spredningen utvikle seg slik at vi mister kontrollen, sier Saravanan til den malaysiske avisen The Star.

Arbeidsministeren har delt bilder og videoer som viser ansatte som holder til i overbefolkede bygninger og sovesaler under svært uhygieniske forhold.

– Vi skal gjøre alt for å komme til bunns i dette, lover arbeidsministeren.

– Uansvarlig kritikk

Ledelsen i Top Glove avviser kritikken.

– Det var uansvarlig å snakke nedsettende om virksomheten vår. Situasjonen ved innkvarteringsområdene var bra da statsråden var på et besøk nylig. Dette kom som en overraskelse. Vi har bedt om en forklaring på hva som må forbedres, sa direktør Lim Cheong Guan på en pressekonferanse på onsdag.

Slik svarte Solberg på spørsmålet om koronaforlenget juleferie i skolene: – Lediggang er roten til alt ondt
Statsminister Erna Solberg orienterte onsdag om koronasituasjonen i Norge.
01:03
Publisert:

Malaysia hadde få smittetilfeller og har totalt under 60.000 bekreftede koronatilfeller. De siste ukene har det vært en kraftig økning. Det er registrert over 3500 smittetilfeller ved Top Gloves fabrikker rundt hovedstaden Kuala Lumpur – nesten alt av nye smittetilfeller.

Nasjonalt sikkerhetsråd i Malaysia har beordret 28 av selskapets fabrikker stengt midlertidig for å få kontroll med smitteutbruddet. Rundt 13.000 ansatte er plassert i karantene.

Det er lagt ut piggtråd rundt to bygninger med sovesaler hvor ansatte er satt i karantene.

Kritikken mot selskapet er ikke ny. Ansatte har fortalt om 12-timers arbeidsdager seks dager i uken, timelønn på 10–12 kroner og svært kritikkverdige forhold ved fabrikkene.

– Det var åpenbart at dette ville skje. Dette selskapet har aldri brydd seg om velferden til sine ansatte, sier forsker og arbeidsrettighetsaktivist Andy Hall til New York Times.

Leveringsforsinkelser

Etterspørselen etter engangshansker er rekordhøy fra hele verden på grunn av koronapandemien og en kraftig smitteøkning i vestlige land. Nesten 90.000 amerikanere er innlagt på sykehus med koronasmitte.

«Vi venter leveringsforsinkelser på mellom to til fire uker på eksisterende ordrer. Det vil også ta lengre tid å levere nye ordrer. Vi forsøker å flytte produksjon til andre fabrikker,» skriver selskapet i en pressemelding.

Selskapets styreformann Lim Wee Chai sa på en pressekonferanse onsdag at det er mulig at prisene på engangshansker vil øke, men at han tror situasjonen vil bli løst snart.

I juli ble produkter fra Top Glove stanset i den amerikanske tollen og selskapet ble plassert på en sanksjonsliste. Ifølge en børsmelding fra selskapet skyldtes dette gamle synder, hvor selskapet frem til 2019 betalte agenter for å rekruttere utenlandsk arbeidskraft.

– Vi har en dialog med dem og håper dette løser seg. De vet vi går gjennom en vanskelig periode, sa direktør Lim Cheong Guan på pressekonferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.