Det er satt en ny koronasmitterekord den siste uken i verden med over 15 millioner nye tilfeller registrert, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I Norge ble det registrert 11.825 nye tilfeller det siste døgnet. Også det er en ny rekord – 20 prosent høyere enn den forrige.

– Vi vet at dette er en underrapportering, sa WHOs toppsjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse på onsdag.

I USA har det vært en økning på 73 prosent i antall smittetilfeller den siste uken. I den foregående uken var økningen på 55 prosent.

– Vi ser omikronvarianten utkonkurrere deltavarianten mange steder. Deltavarianten nådde toppen i løpet av noen måneder, men den tok ikke over verden på samme måte som omikron. Smitten var heller ikke like høy som omikron. Dette sprenger grafene, sa Maria Van Kerkhove, som leder helseorganisasjonens covidarbeid.

Nullsmittestrategi

Det er nye smitteutbrudd i Kina og tre storbyer har vært nedstengt de siste ukene etter det ble identifisert lokale smitteutbrudd. Alle innbyggerne er blitt tvunget til å være hjemme samtidig som at de er blitt testet.

Som et av få land i verden fastholder Kina på nullsmittestrategien. Offisielt er det registrert like over 100.000 smittetilfeller i Kina, som har 1,4 milliarder innbyggere, på to år. Dette er like mange som på Maldivene, som har 600.000 innbyggere.

– Nullsmitte er fantastisk når du er nede på null, men når du ikke klarer det vil det være svært forstyrrende for samfunnet, sier professor Bwn Cowling, som leder epidemiologiforskning ved Hongkong’s School of Public Health, til Wall Street Journal.

Alle testes på nytt

På søndag ble det identifisert to smittetilfeller av omikronvarianten i storbyen Tianjin, like ved Beijing. Det førte til en nedstengning og massetesting av den viktige industribyen med 14 millioner innbyggere. Det samme har skjedd i Xian og Yuzhou de siste to ukene.

Etter å ha gjennomført testing av 12 millioner innbyggerne er det registrert 97 smittetilfeller – tilsvarende 0.000808 prosent positiv smitte. Nå skal alle testes på nytt, ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Kinesiske myndigheter er redde for smitteutbrudd før vinter-OL starter.

Utlånsvekst

Kina vil legge frem økonomiske vekststatistikker for 2021 i neste uke. Det ventes at landet fikk en økonomisk vekst på rundt åtte prosent i fjor sammenlignet med i 2020, da pandemien slo inn og Kina stengte ned gjennom vinteren.

Goldman Sachs er sist ute med å nedjustere de kinesiske vekstprognosene for 2022. Veksten kuttes fra 4,8 til 4,3 prosent. Hvis det kommer en full nedstengning kan veksten stupe til 1,5 prosent – den laveste siden 1976, ifølge den amerikanske finansinstitusjonen.

Mens vestlige land er i ferd med å sette opp renten og stramme inn, for blant annet å få kontroll på prisveksten, går Kina i motsatt retning. Bankene har fått redusert reservekravene, noe som gjør at de kan øke nye utlån. Nye rentekutt ventes i løpet av vinteren.

«Vi venter nye lettelser i forbindelse med at toppmøtene i Kina avholdes i mars», skriver ING i morgenrapporten fra Singapore torsdag.

I løpet av 2021 økte kinesiske banker utlån med 19.950 milliarder yuan (3100 milliarder dollar). Dette er like mye som den samlede verdiskapingen i Storbritannia, målt i bruttonasjonalprodukt. Pengemengden i omløp økte med ni prosent.

«Gjeld målt mot bruttonasjonalprodukt ble redusert med ti prosentpoeng i 2021. I og med at den økonomiske veksten avtok til en nivå som er lavere enn myndighetenes komfortsone har de begynte å komme med lettelser», skriver Morgan Stanley i en ny rapport denne uken, ifølge Reuters.

Lavere vekst i industriland

Omikronsmitten som herjer i USA, Europa, Australia og andre industriland vil føre til lavere økonomisk vekst for verdensøkonomien mens den pågående smittebølgen herjer som verst.

«Selv om mye fortsatt er usikkert anslår vi at forstyrrelser fra omikron kan koste industriland rundt én prosent av bruttonasjonalprodukt, i hovedsak fra fravær hos ansatte. Dette er veldig høyt sammenlignet med hva vi var vant til før pandemien, men mindre enn de tidligere smittebølgene under pandemien», skriver analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.