Investorer festet ved verdens børser forrige mandag etter at Moderna la frem foreløpige resultater fra en koronavaksine. Vaksinene fra Moderne og konkurrenten Pfizer har en effektivitet på over 90 prosent på sine vaksinekandidater – tilsvarende vaksiner for meslinger og vannkopper.

Gjenåpning sommeren 2021

Da investorer våknet fra dvalen i februar og innså at koronaviruset ville ramme store deler av verden, stupte kursen på det børsnoterte amerikanske nettreiseselskapet Expedia med 63 prosent på en måned. I april ble den nye toppsjefen Peter Kern satt inn.

Han er overbevist om at reiselivssektoren om kort tid vil ha vært gjennom det verste, og at det ikke er snakk om å vente å flere år før en kan legge ut på storbyferie eller legge seg ned ved en strand med en etterlengtet paraplydrink.

– Dette vil ta kortere tid enn tre til fem år, slik andre spår, sier Kern i et intervju med Bloomberg.

Da Pfizer la frem testresultatene for sin vaksinekandidat forrige mandag, steg Expedias aksjekurs med 22 prosent. Aksjekursen har tatt igjen tapet fra i vår og sommer og ligger høyere enn hva den var før panikken satte inn i vinter.

Slik har viruset påvirket turistmålene – positivt
Fra Filippinene til Thailand gir koronaviruset naturen en sjanse til å bøte på skadene turismen har påført den. Men til hvilken pris?
02:57
Publisert:

Han mener at nyhetene om en kommende vaksine vil være nok til å få fart på reisebestillinger. Flyprodusentene Boeing og Airbus var blant børsvinnerne sist mandag. Boeing-kursen steg med 8,2 prosent. Airbus-aksjen har steget med nesten 50 prosent siden slutten av oktober.

– Folk vil tenke at «Europa kanskje vil gjenåpne til sommeren, eller de kan allerede ha blitt vaksinert, så la oss bestille», sier han.

Expedia-sjefen tror at det er en oppdemmet etterspørsel som vil slå inn når massevaksineringen starter – sannsynligvis til våren.

– Dette er alt forferdelig, men det er mindre forferdelig enn hva en kunne ha forestilt seg, sier Kern.

Flyselskaper mobiliserer

Vaksinene fra Pfizer og Moderna kan bli godkjent for bruk i spesielle tilfeller allerede før slutten av året. Moderna tror de kan kunne produsere inntil en milliard vaksiner i løpet av 2021. Nesten ti andre potensielle vaksinekandidater ligger et par måneder etter i uttesting.

Flyselskapene Emirates og Qatar Airways, som har blant de mest omfattende rutenettene i verden, har inngått avtaler som gjør at de skal delta i forsendelse av vaksiner. Qatar har begynt å konfigurere fly med spesielle kjølecontainere fra sveitsiske SkyCell.

– Vi har kjølecontainere og frysere og vi har logistikksystemer som gjør at vi kan få disse vaksinene til regioner i verden som andre ikke kan, sier Emirates’ toppsjef Tim Clark til CNBC.

Han tror det vil gå mot en normalisering av internasjonal flytrafikk i fjerde kvartal 2021.

– Det er nødvendig for verden at vi får dette til, sier han.

Emirates fikk et underskudd på 3,8 milliarder dollar i siste halvår – det første underskuddet på over 30 år. Selskapet er i en bedre finansiell situasjon enn konkurrentene med kontantreserver på 5,6 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.