18 måneder etter at Kina bekreftet de første smittetilfellene ved et ferskvaremarked i storbyen Wuhan truer deltavarianten gjenåpningen i Asia og fremvoksende markeder. I Asia er det kun Kina, Singapore og Kambodsja som har vaksinert over ti prosent av befolkningen.

Betydelige økonomiske forstyrrelser

Sammenlignet med for seks måneder siden er det betydelig høyere smittetrykk i Asia. Alle land har fortsatt stengte grenser og ulike typer karantene.

«Mens livet ser ut til å gå tilbake til det normale i USA og det meste av Europa, vil covid-19 fortsette med å forårsake betydelig økonomiske forstyrrelser gjennom resten av dette året i store deler av Asia», skriver seniorøkonom Gareth Leather hos Capital Economics i en ny rapport.

Analyse- og rådgivningsselskapet ser en bedring i smittesituasjonen sammenlignet med hva den var ved inngangen til juni i flere land. I Malaysia ble det innført en nasjonal nedstengning i juni. Dette vil fortsette inntil nye daglige smittede faller til under 5000.

«Virussituasjonen har forverret seg betydelig i Indonesia de siste ukene», skriver Capital Economics.

Den thailandske øya Phuket har vaksinert nesten hele befolkningen og åpner på torsdag for fullvaksinerte internasjonale turister.

– Dette er ikke nok til å redde reiselivssektoren. De fleste som vil tjene på dette er store aktører. Små- og mellomstore selskaper vil ikke gjøre det, sier direktør Thaneth Tantipiriyakij i Phuket Tourism Council til Bangkok Post.

Bar- og utelivsområdet Bangla Road i Patong i Phuket holder fortsatt stengt.
Bar- og utelivsområdet Bangla Road i Patong i Phuket holder fortsatt stengt. (Foto: Morten Iversen)

Thailand setter nye smitterekorder og dødsfallene er rekordhøye. Reiselivssektoren i Phuket utgjorde over 80 prosent av den lokale økonomien før pandemien.

249 internasjonale passasjerer er ventet den første dagen. I løpet av kvartalet ventes det rundt 100.000 turister – i hovedsak fra Europa, USA og Midtøsten. I samme kvartal for to år siden var det over to millioner turister. Nesten halvparten var fra Kina.

Nye smitteutbrudd

Vietnam har lagt frem foreløpige økonomiske statistikker for andre kvartal. Disse viser en vekst på 6,6 prosent, noe som skyldes svakt sammenligningsgrunnlag fra samme kvartal i fjor.

«Aktiviteten i de fleste asiatiske økonomiene har sannsynligvis falt i andre kvartal. De nye smitteutbruddene har rammet det private forbruket», skriver Capital Economics.

I Kina er det ventet en økonomisk vekst på rundt seks prosent, ifølge finansinstitusjonen ING.

– Aktivitetsveksten i den kinesiske industrisektoren ventes å forbli stabil i andre halvår, støttet av en høy internasjonal etterspørsel. Tjenesteytende sektoren vil reise seg gradvis, sier makroøkonom Peiqian Liu hos Natwest Group til Bloomberg.

Aktivitetsindekser (purchasing managers index) kommer fra verdens største økonomier på torsdag. Det er en nervøs optimisme å spore.

I Sør-Korea og Taiwan er det solid optimisme med en betydelig høyere vekst i ordreinngangen. Sør-Korea endte med en pmi-måling på 53,9. En måling på over 50 er en indikasjon på høyere aktivitet.

«Knapphet på råvarer og fraktforsinkelser fortsetter å skape hindringer for industrisektoren», skriver Markit Economics.

Nedjusterer japansk vekst

Tankan-rapporten fra den japanske sentralbanken, hvor nesten 10.000 næringslivstopper kommer med sine meninger, viser det er optimisme å spore i verdens tredje største økonomi. Storselskapene planlegger å øke kapitalinvesteringene med 9,6 prosent.

ING venter en flat utvikling i den økonomiske aktiviteten i 2. kvartal sammenlignet med årets tre første måneder i Japan og en vekst på 2,2 prosent for hele året.

«Dette er bedre enn nedgangen på 4,7 prosent i 2020, men langt fra en vekst på fem prosent slik det lå an til å bli ved inngangen til 2021. Det var før de siste smittebølgene oppsto og det kom nye restriksjoner og nedstengninger», skriver INGs regionale analysesjef Robert Carnell.

Finansinstitusjonen skriver at vaksinetempoet endelig har tatt seg opp i Japan.

«Det er fortsatt langt unna hvor vaksineringen må være for å gjenåpne økonomien», konkluderer Carnell hos ING.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.