Kinesisk nyttår er ofte blitt kalt «verdens største migrasjon av mennesker». I 2019, året før pandemien rammet, ble det foretatt nesten tre milliarder reiser i Kina. I år blir det nesten 1,2 milliarder reiser, ifølge myndighetene.

Ingen av reisene skjer internasjonalt.

«Reiser og andre aktiviteter som innebærer personlig kontakt forblir nedtrykte. Men det er i hvert fall tegn på at økonomien blir litt mer motstandsdyktig mot virusutbrudd», skriver analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics i en ny rapport.

Åpner for turister

«Tigerens år» ønskes velkommen på tirsdag. Dette er en viktig feiring, ikke bare i Kina, men også i andre deler av verden. Børsene i Kina holder stengt hele denne uken. Også i Sør-Korea, Taiwan, Hongkong og flere land i Sørøst-Asia holdes det stengt enkelte dager denne uken.

– Vi må vente litt lenger med store samlinger siden omikronvarianten har tvunget oss til å opprettholde strenge tiltak. Vi må fortsatt vise samfunnsansvar og ta forholdsregler, sa Singapores statsminister Lee Hsien Loong i en tale i forbindelse med kinesisk nyttår.

Thailand, Filippinene og Indonesia åpner grensene for fullvaksinerte uten karantene fra februar. De håper å puste liv i reiselivssektoren, som har ligget nede for telling i to år. Reiselivssektoren utgjør rundt en femtedel av verdiskapingen i Thailand.

Landet hadde nesten 40 millioner internasjonale turister i 2019. En tredjedel var fra Kina og mange reiste under kinesisk nyttår. I fjor var det rundt 430.000 – i hovedsak vestlige turister som aksepterte delvis hotellkarantene.

I år er det et håp om at det vil komme rundt fem millioner internasjonale turister.

– De fleste vil komme fra Europa og Nord-Amerika. Hvis kinesiske og indiske turister returnerer kan det bli ni millioner, sa regjeringens pressetalsmann, Thanakorn Wangboonkongchana, på en pressekonferanse mandag.

Bedre tider i møte

Internasjonale finansinstitusjoner er forsiktige optimister. Flere land i Europa er i ferd med å fjerne restriksjonene denne uken.

Til tross for fortsatt høy smitte fra omikronvarianten er sykehusinnleggelser og dødsfall langt lavere enn for få måneder siden i Asia.

I Malaysia er 79 prosent av befolkningen fullvaksinerte. I Thailand er det rundt 70 prosent. I turistområder som Phuket og Krabi er andelen på rundt 85 prosent. Ansatte i reiselivssektoren vil få tilbud om fjerde vaksinedose om kort tid.

– Den thailandske reiselivssektoren går bedre tider i møte etter det innføres karantenefri innreise fra 1. februar. Dette gjøres med det vellykkede vaksineprogrammet som bakteppe. De umiddelbare utsiktene for reiselivssektoren er uten tvil de beste de har vært noen gang siden pandemien startet, skriver Asia-økonom Alex Holmes hos Capital Economics i en rapport.

I fjor fikk Thailand sannsynligvis en økonomisk vekst på 1,5 prosent og valutaen svekket seg med ti prosent mot amerikanske dollar.

– Hvis internasjonale turister returnerer og begynner å bruke penger vil dette gi et betydelig løft for økonomien, skriver analyse- og rådgivningsselskapet, som har oppjustert prognosene og mener veksten vil havne på 4,5 prosent i 2022.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.