For tre måneder siden var de daglige bekreftede smittetallene i Asia svært lave. India hadde erklært seier over pandemien. Singapore, Vietnam, Taiwan, Sør-Korea og Thailand hadde under 1000 nye registrerte tilfeller hver dag til sammen. Nå er det fem ganger høyere.
«Antall nye smittede er i en oppadgående trend», skriver storbanken SEBs Singapore-avdeling i en ny rapport.
Vaksineutfordringer
Vaksineringen av Asias 4,5 milliarder innbyggere har nesten ikke kommet i gang. Kun tre prosent av befolkningen er fullvaksinert. Singapore, som har en befolkning på størrelse med Norge, har kommet lengst og har fullvaksinert rundt en fjerdedel av innbyggerne.
Singapore fikk kontroll med lokale smitteutbrudd i fjor høst og hadde nesten ingen nye smittetilfeller i flere måneder. Landet gjorde seg klar til en forsiktig gjenåpning. I løpet av mai er det registrert over 400 nye smittetilfeller. Bremsene er satt på igjen.
«Den nylige økningen av nye smittetilfeller i Singapore er en påminnelse om at pandemien langt fra er over. Dette illustrerer risikoen fra å lette på begrensningene for tidlig – selv med økt vaksinering», skriver leder for Asia-strategi hos den svenske storbanken SEB, Eugenia Victorino, i en ny rapport.
I åtte av de 11 største økonomiene i Asia er det mer inngripende innstramninger nå enn det var i februar, ifølge SEB. Victorino tror det vil ta lang tid før Asia oppnår flokkimmunitet.
«Vaksineforsyningen er begrenset. Så lenge den indiske vaksineproduksjonen omdirigeres til innenlandsk bruk vil eksporten neppe gjenopptas før i fjerde kvartal. Dette vil forsterke forsyningsutfordringene for Asia», ifølge sjefstrategen for Asia.
Amerikansk vaksinediplomati
Sør-Korea, Japan, Taiwan, Vietnam, Thailand og Singapore var tidlig ute med å stenge grensene i fjor vinter og klarte på den måten å begrense store smitteutbrudd. De ventet svært lenge med å sette inn bestillinger på vaksiner.
Sør-Koreas president Moon Jae-in var på et offisielt besøk til USA i forrige uke. Det ble inngått en avtale om vaksinesamarbeid. Kun tre prosent av den sørkoreanske befolkningen er vaksinert.
Taiwan har kun mottatt 325.000 vaksiner. Et kinesisk tilbud om å gi to millioner vaksiner er blitt blankt avvist. Taiwan har lagt press på USA og EU om å få vaksineprodusenter til å plassere Taiwan foran i køen. Det er satt inn ordrer på rundt 20 millioner vaksiner fra blant annet Pfizer, AstraZeneca og Moderna.
– Vi har snakket med Biden-administrasjonen og vi samarbeider nært. Vi forventer at de hjelper oss, sa Hsiao Bi-khim, som er leder hva som tilsvarer Taiwans ambassade i USA. Taiwan og USA har ikke vanlige diplomatiske forbindelser.
Ekstraordinær etterspørsel
Taiwanske selskaper er svært viktige leverandører av komponenter til elektronikkindustrien.
«Den taiwanske økonomien er rammet av flere sjokk som ikke er knyttet sammen – tørke, strømproblemer og smitteutbrudd. De er alle knyttet sammen med den ekstraordinære høye etterspørselen etter elektronikk fra hele verden», skriver Capital Economics.
I april økte ordrene av elektroniske komponenter med 74 prosent for taiwanske selskaper.
– Foreløpig har ikke smitteøkningen påvirket produksjonen. Det kan imidlertid føre til problemer for forsyningskjedene hvis det varer for lenge. Det er derfor dette haster. Vi håper det internasjonale samfunnet kan hjelpe til med vaksineforsyninger så snart som mulig for å kontrollere utbruddet, sa James Lee, som leder Taiwans representasjonskontor i New York, til Bloomberg i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.