Ifølge Storbritannias helseminister Matt Hancock er den nye varianten av koronaviruset «ute av kontroll». Den muterte varianten kan være opptil 70 prosent mer smittsom enn den varianten som har vært dominerende siden i vår.

– Vi må få det under kontroll. Situasjonen er svært alvorlig, sa Hancock på søndag.

Fremskynder hjemreisen fra Storbritannia grunnet mutantviruset
Utlendinger bosatt i Storbritannia fremskynder hjemreisen til jul etter at flere europeiske land forbød innreise fra helgen.
02:02
Publisert:

Rundt 16 millioner briter og fastboende rundt London må holde seg hjemme. På søndag ble det bekreftet nesten 36000 nye smittetilfeller i Storbritannia. Dette er over 10.000 flere enn ukegjennomsnittet.

Storbritannia isoleres

Storbritannia har i løpet av natten bestemt seg for å stenge havneterminalen i Dover for utreise for passasjer- og godstrafikk de neste 48 timene i første omgang.

– Stansen i godstrafikken fra Storbritannia til Frankrike kan potensielt medføre alvorlige forstyrrelser av tilgangen til ferskvarer i Storbritannia og vår eksport av mat og drikke, sier direktør Ian Wright i den britiske Food and Drink Federation (FDF) til BBC.

Logistics UK, som representerer transportselskaper, forlanger at det etableres hurtigtesting for lastebilsjåfører ved Kent. De fleste av sjåførene er utenlandske statsborgere. I forrige uke passerte 9000 lastebiler gjennom Dover.

Danmark har slått følge med Sverige og stanser all flytrafikk fra Storbritannia inntil videre. En rekke andre land i Europa, blant annet Frankrike, Tyskland og Nederland har innført nye restriksjoner på flytrafikken, men også Tyrkia og Saudi-Arabia.

– Nå trenger landet å høre pålitelige planer og forsikringer om at viktige leveranser kan foretas, blant annet til helsevesenet, kjøpesentre og produsenter som er en del av viktige forsyningskjeder, sier opposisjonspolitiker Rachel Reeves i en uttalelse.

Nervøse investorer

Det er nervøsitet ved finansmarkedene i Asia mandag formiddag. Oljeprisen (brent spot) falt med over 3,6 prosent – til 50,5 dollar. Dette er to dollar lavere enn på fredag.

Det er nye smitteutbrudd i Japan, Sør-Korea, Indonesia og Thailand. Thailand har nesten ikke hatt lokal smitte siden i mai. I løpet av helgen er det registrert nesten 700 smittetilfeller i Samut Sakhon, som grenser til hovedstaden Bangkok.

Referanseindeksene ved børsene i Tokyo, Seoul, Hongkong og Shanghai har falt med inntil en prosent. Asia-børsene har fått litt drahjelp fra verdens tre største økonomier, noe som gjør at nedgangen ikke er dramatisk.

Den andre krisepakken i USA under koronapandemien ble klar natt til mandag. Politikerne i kongressen er blitt enige om en koronaprisepakke på 900 milliarder dollar.

Normalisering i Kina

I Kina har sentralbanken holdt utlånsrenten uendret på mandag. Før helgen bekreftet sentrale politikere at økonomien vil få «nødvendig støtte». Den økonomiske aktiviteten er tilbake på samme nivå som før pandemien. Capital Economics spår renteøkning allerede i 2021.

«Med økonomien tilbake på sporet, vil sentralbanken flytte fokus vekk fra å støtte opp rundt den økonomiske veksten til å kontrollere den finansielle risikoen», skriver analyseselskapet mandag.

Den japanske regjeringen er blitt enige om et rekordhøyt statsbudsjett på 106.600 milliarder yen (9000 milliarder kroner) for 2021. Over 20 prosent av budsjettet vil gå med til å betjene offentlig gjeld.

Det vil utstedes nye statspapirer på 43.600 milliarder yen (3670 milliarder kroner). Til sammenligning ventes skatteinntektene å havne på 57.450 milliarder yen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.