Taiwan, Thailand og Vietnam klarte frem til i april å holde koronapandemien på avstand. Nå er det rekordmange daglige smittetilfeller. En ny mutasjon er identifisert i Vietnam, som er en av de viktigste alternative produksjonsstedene til kinesiske fabrikker.

Vaksineutfordringer

Mens nesten hele verden holdt stengt og det var omfattende restriksjoner, holdt Taiwan åpent nesten som vanlig med under 1000 smittetilfeller totalt frem til i slutten av april. For en måned siden kom de første smitteutbruddene. Myndighetene er bekymret.

– Antall tilfeller i kommuner og byer utenfor Taipei og New Taipei City øker og sprer seg bredt. Det er en økning i personer som er blitt smittet fra disse områdene i andre deler av Taiwan, sa Taiwans helseminister Chen Shih-chung i helgen.

Taiwan, som har en befolkning på nesten 25 millioner, har vaksinert kun 720.000 personer. Disse vaksinene har kommet via vaksinesamarbeidet Covax. Kina, som er på Taiwan som en utbryterprovins, har stanset forsøk fra Taiwan på å kjøpe vaksiner direkte fra produsenter.

Shanghai Fosun Pharmaceutical Group har en avtale med Pfizer-BioNTech om å distribuere Pfizer-vaksinen til Kina, Hongkong og Taiwan. Selskapet sier de har tilbudt seg å distribuere vaksinen til Taiwan, men at Taiwans president Tsai Ing-wen har satt foten ned.

– Det er åpenbart de kommer med unnskyldninger for å ikke la taiwanere fra å ta vaksiner som er produsert i Kina. Slutt med å politisk retoriske spill. Slutt å kast bort tiden og start med å bygge immunitet for det taiwanske folk, sier talskvinne Zhu Fenglian i Kinas Taiwan Affairs Office til nyhetsbyrået Xinhua.

Viktig å opprettholde produksjonen

Taiwan er verdens viktigste leverandør av elektroniske komponenter. Det allerede rekordlang ventetid på leveranser på grunn av en ekstraordinær etterspørsel under koronapandemien, en prekær vannmangel i Taiwan og flaskehalser for containerskip.

Frykten er at koronasmitteutbruddene skal spre seg i Taiwan.

– Taiwan leverer halvledere, IT-produkter og utstyr til hele verden. Det er svært viktig at produksjonen kan opprettholdes under slike omstendigheter. Selskaper må reagerer raskt hvis en produksjonsarbeider har fått viruset, sa statsråd Wang Mei-hua, som har ansvar for den taiwanske økonomien, på en hasteinnkalt pressekonferanse i helgen.

Foxconn, som er Apples viktigste kontraktsprodusent, har lenge presset på for å kunne importere vaksiner selv. Før helgen la selskapet frem en plan hvor de lover å gi bort ti prosent av vaksinene til Taiwan.

Ifølge grunnlegger Terry Gou skal dette skje via en veldedig stiftelse han har etablert. Vaksinene skal komme fra BioNTech-fabrikken i Tyskland. Gou, som har gode kontakter i Kina, skal ha forhandlet med kinesiske Shanghai Fosun Pharmaceutical Group for en løsning.

– Det er fremdrift. Vi håper å få til dette uten å bruke mellommenn. Dette har ikke noe med Kina eller kinesiske vaksiner å gjøre, sa han.

Massetesting underveis

I Vietnam er det nye smitteutbrudd. I likhet med Taiwan har landet frem til nylig hatt svært liten smitte. Vietnam er de siste årene blitt et viktig nav i den globale forsyningskjeden for elektronikk. Halvparten av Samsungs smarttelefoner produseres i landet.

Den vietnamesiske regjeringen har sittet i krisemøter de siste dagene. Det har vært smitteutbrudd i provinsene Bac Giang og Bac Ninh ved Hanoi, hvor det er over 20 store industriparker. Det har vært smitteutbrudd hos blant annet Samsung og Canon.

På mandag starter massetesting av alle de 13 millioner innbyggerne i Ho Chi Minh City. Dette kommer etter over 100 nye smittetilfeller med ukjent smittekilde. For første gang på 13 måneder innføres det avstandskrav på to meter.

Det vietnamesiske helsedepartementet har oppdaget en ny koronavariant etter å ha foretatt gensekvensering. Dette er sannsynligvis en hybridvariant bestående av kjente mutasjoner som har vært utbredt i India og Storbritannia.

Thailand, som frem til i mars i år hadde rundt 120 daglige smittetilfeller i gjennomsnitt, meldte mandag morgen om 5485 nye smittetilfeller det siste døgnet. Rundt 2000 av disse er fra fengsler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.