Frem til i vår var det lavt smittetrykk i store deler av Sørøst-Asia – takket være stengte grenser. Deltavarianten av koronaviruset har vist seg vanskelig å kontrollere. Vaksinasjonsprogrammet går tregt og de kinesiske vaksinene er sannsynligvis langt mindre effektive.

Den australske storbyen Sydney forlenget på onsdag nedstengningen i ytterligere to uker etter det er registrert det nest høyeste smittetallet det siste døgnet.

Høyere smittetrykk enn India

I Vietnam, Thailand, Malaysia og Indonesia er det satt nye smitterekorder de siste dagene. Indonesia hadde nesten 50.000 nye tilfeller på tirsdag. Landet har gått forbi India, hvor det er i overkant av 30.000 nye tilfeller daglig.

Det antas å være betydelige mørketall. Rundt 30 prosent tester positivt for koronaviruset i Indonesia. I India er denne andelen på to prosent. Sykehuskapasiteten er sprengt, til tross for at 30 prosent av alle sengeposter er satt av til behandling av koronasmittede.

– Deltavarianten er fortsatt konsentrert på Java, men vi ser den begynner å spore seg til Lampung, Sør-Sumatra og andre regioner, sa helseminister Budi Sadikin.

Helseministeren bekreftet at etterspørselen etter oksygen og medisiner er høyere enn hva som er tilgjengelig.

– Vi avviser pasienter hver dag da det ikke er noe vi kan gjøre hvis det ikke er plass. Selv om de er alvorlig syke og har behov for intensivbehandling og vi ikke har plass må vi avvise dem og si at vi beklager, sier lege Erlina Burhan ved Persahabatan National Lung Hospital til fagnettstedet medcom.id.

Japanske myndigheter vil sende fly til Indonesia på onsdag for å evakuere japanere.

– Vi gjør dette for å beskytte japanske statsborgere, sa regjeringens kabinettssekretær Katsunobu Kato på tirsdag.

Stenger fabrikker

I den thailandske hovedstaden Bangkok og naboprovinsene er det innført portforbud fra klokken 21 til neste morgen. Kjøpesentre holder stengt, det er restriksjoner på å reise mellom provinser og hjemmekontor er hovedregelen.

I Vietnam er det innført nye restriksjoner i Ho Chi Minh City (tidligere Saigon). Alle som reise til eller fra storbyen må ha en negativ koronatest.

Samsung, som har de sine største fabrikker utenfor Sør-Korea i Vietnam, er blitt beordret å stenge fabrikker i Saigon Hi-Tech Park. 85 selskaper ved industriparken produserer elektronikk for nesten 200 milliarder kroner i året og har 45.000 ansatte.

Nedstengningen vil vare inntil de kan legge frem planer på hvordan ansatte kan bo ved fabrikkområdet og ilegges karantene ved smitteutbrudd. Databrikkeprodusenten Intel har leid hotell hvor de huser ansatte og har egne busser som transporterer dem til jobb.

– De kan gjenåpne etter de oppfyller kravene, sier direktør Le Bich Loan til Bloomberg.

– Økonomien snublet

I Singapore vil over halvparten av befolkningen er fullvaksinerte med effektive vaksiner innen slutten av juli som første land i Asia. Etter nye smitteutbrudd i vår og på forsommeren er situasjonen mer kontrollerbar.

Onsdag morgen kom de foreløpige økonomiske vekststatistikkene for andre kvartal. Disse viser en økonomisk vekst på 14,3 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

«Dette skyldes et svært lavt sammenligningsgrunnlag», skriver Capital Economics.

Analyse- og rådgivningsselskapet påpeker den økonomiske aktiviteten falt med to prosent sammenlignet med første kvartal, hvor det var en vekst på 3,1 prosent sammenlignet med de tre siste månedene av 2020.

«Økonomien snublet etter at myndighetene innførte restriksjoner etter nye smitteutbrudd. Det er lavere smitte og myndighetene er i ferd med å fjerne restriksjoner. Det bør gi fart på økonomien de neste månedene», skriver Capital Economics, som mener det ligger an til en årsvekst for Singapore på rundt seks prosent.

Epidemiolog legger skylden på «flokkdumhet» for ny smittebølge

Dette gjør at verdiskapingen ved årsskiftet vil ligge kun to prosent lavere enn den var før pandemien satte inn i første kvartal 2020.

– Singapore står sterkere enn de nabolandene. Koronasituasjonen er under kontroll og vaksinasjonen er mye høyere. Singapore kan begynne å legge planer hvordan de skal gjenåpne økonomien og grensene igjen, sier seniorøkonom Chua Hak Bin hos Maybank Kim Eng Research til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.