Etter to måneder med en jevn nedgang i den globale koronasmittetrenden, har utviklingen snudd. I forrige uke ble det registrert en økning i antall tilfeller på syv prosent, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Den mer smittsomme omikronvarianten BA. 2 er dominerende.

«Denne trenden er mest synlig i Sørøst-Asia, etterfulgt av det østlige Middelhavet, Afrika, vestlige deler av Stillehavet og deretter Europa», skriver WHO i den siste ukerapporten.

Thailand, Vietnam, Sør-Korea og New Zealand har registrert smitterekorder. Sør-Korea har registrert nesten en halv million nye smittetilfeller daglig. For første gang landet passerte 10.000 daglige tilfeller i løpet av pandemien var i februar.

Dette er en situasjon Kina forsøker å unngå.

– Tapt mulighet for Kina

Kina har stengt ned storbyer uten forvarsel. Dette til tross for at landet med 1,4 milliarder innbyggere på det meste har hatt en samlet smitte tilsvarende hva Oslo hadde for et par måneder siden – gjennomsnittlig rundt 3500 per dag over den siste syvdagersperioden.

For Kina er dette den høyeste smitten siden starten av pandemien for over to år siden. Frem til nylig var det svært sjelden at Kina hadde et tresifret antall smittetilfeller daglig. Mens Europa, USA og store deler av Asia har fjernet restriksjoner, tør ikke Kina å vurdere dette.

«Vi har ikke foretatt noen forberedelser som er nødvendige. Hvordan kan vi risikere å legge oss ned og la viruset spre seg», skriver den kinesiske doktoren Zhang Wenhong, som leder etaten for infeksjonssykdommer, i næringslivsavisen Caixin.

Det er fortsatt rundt 40 millioner eldre som ikke er fullvaksinerte i Kina. Vaksinene som benyttes er langt mindre effektive enn mRNA-vaksinene som Pfizer og Moderna har utviklet, og som benyttes i store deler av verden.

Australia åpner for internasjonale turister
– Det faktum at dere åpner opp akkurat i tide, bokstavelig talt tre dager før bryllupet, er utrolig.
01:42
Publisert:

– Det var en tapt mulighet for Kina da de ikke godkjente disse vaksinene. Dette er et tydelig eksempel på vaksinenasjonalisme. Hadde de godkjent i fjor, og tatt i bruk de enorme ressursene som helsevesenet har vist de har under vaksineprogrammet, ville de ikke ha stått overfor den samme trusselen fra omikronvarianten som, de gjør nå, sier førsteamanuensis Nicholas Thomas ved City University of Hongkong til CNN.

Vanskeligere å nå vekstmålet

Storbyen Shenzhen ble delvis nedstengt i forrige uke med store konsekvenser for blant annet den globale elektronikksektoren. Tilsvarende har skjedd med finansbyen Shanghai og Jilin-provinsen i løpet av mars.

– Vi mener at kostnadene fra nullsmittestrategien vil øke betydelig ettersom fordelene fra den avtar. Det gjør det mye vanskeligere for Beijing å nå målet om rundt 5,5 prosent økonomisk vekst i 2022, skriver analytiker Lu Ting hos finansinstitusjonen Nomura i en ny rapport.

Foreløpige økonomiske statistikker og realtidsdata fra mars måned viser en lavere aktivitetsnivå i den kinesiske økonomien. Belegget ved hotellene har falt kraftig sammenlignet med i fjor og besøk ved kinoer og restauranter viser samme utvikling.

Finansinstitusjonen Goldman Sachs anslår at regioner som er definert som områder med middels eller høy smitterisiko, og som innebære restriksjoner, står for over 30 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt.

Hvis det innføres en fireukers nedstengning i disse regionene vil den årlige verdiskapingen faller med ett prosentpoeng, anslår finansinstitusjonens team i en ny rapport, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.